Ναι μεν, αλλά… λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θεσπίζεται ο οργανισμός του Ε.Φ.Κ.Α το οποίο αν και το κρίνει νόμιμο, εκφράζει επιφυλάξεις, διατυπώνοντας ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες ενδεχομένως να χρειαστεί να οδηγήσουν σε κάποιες αλλαγές.

Ενόψει μάλιστα της απόφασης των αιτήσεων ακύρωσης (δικηγόρων, μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ) που εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν σε περίπτωση που γίνουν δεκτές, πιθανότατα να πρέπει να τροποποιηθεί το εν λόγω διάταγμα. Συγκεκριμένα, σημειώνεται στη σχετική απόφαση που εξέδωσε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, προεδρεύοντος του αντιπροέδρου Αθανάσιου Ρόντου: «Σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ το οποίο επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το συγκεκριμένο σχέδιο διατάγματος και με την υπ΄ αριθμ. 126/2018 το έκρινε νόμιμο ενώ έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και διέγραψε μια παράγραφο η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργανικών μονάδων του Ε.Φ.Κ.Α. Επίσης, η απόφαση αναφέρει ότι πρέπει στο σχέδιο διατάγματος να μνημονευθεί η δαπάνη που προκύπτει από την πλήρωση των νέων και των υφισταμένων οργανικών θέσεων σε ετήσια βάση και να προστεθούν οι ΚΑΕ του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α. από τους οποίους θα καλυφθεί η δαπάνη που προκαλείται .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης