Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σήμερα έγινε το επόμενο κρίσιμο βήμα στη νομοθετική πορεία του, με την κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πλέον το νομοσχέδιο βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη βασικών στελεχών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο χαίρει διακομματικής στήριξης και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Στη Γερουσία, κατατέθηκε από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο. Αντιστοίχως στη Βουλή, βασικοί εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης και ο Δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Ντόιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», όπως ονομάζεται επίσημα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζει στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητάει την επέκτασή του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το νέο αμυντικό νομοσχέδιο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, προβλέπει την ένταξη της Ελλάδος στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία προορίζονταν για την Τουρκία, στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στη χώρα μας τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης