Στη δίκη ερήμην, του Γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ στο Ρέθυμνο, αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Ο 76χρονος συγγραφέας του βιβλίου «Επιχείρηση Ερμής» (Operation Merkur, 2011), κατηγορείται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, για «δυσφήμηση και γελοιοποίηση της κρητικής αντίστασης ενάντια στους εθνικοσοσιαλιστές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπενθυμίζει η γερμανίδα ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «η Κρήτη δέχθηκε το 1941 επίθεση από τη γερμανική Βέρμαχτ, τον Μάιο συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη ‘Μάχη της Κρήτης’».

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Κρήτη συντηρείται μέχρι και σήμερα η μνήμη της «ηρωικής» αντίστασης ενάντια στους γερμανούς κατακτητές. Όπως γράφει, «ο Ρίχτερ λέει ότι η αντίσταση (σ.σ των Κρητών) παρουσιάζεται με ‘ρομαντικό τρόπο’, οι φρικαλεότητες των Κρητών ανταρτών όμως παραμερίζονται στο περιθώριο. ‘Ήταν ένας πόλεμος στην πιο άγρια, πρωτόγονη μορφή του’», γράφει ο γερμανός ιστορικός στο βιβλίο του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τραυματίες θανατώθηκαν, νεκροί ατιμάστηκαν».

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, ο νέος αντιρατσιστικός νόμος επρόκειτο να στραφεί ιδιαίτερα ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα χρησιμοποιείται εναντίον ενός ομότιμου γερμανού καθηγητή -‘κάτι πρωτοφανές’, θεωρεί ο δικηγόρος του. Ο Ρίχτερ πιστεύει ότι: ‘Είμαι απλά ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και όλους τους γερμανούς πολιτικούς που εξαιτίας της σκληρότητάς τους σε δημοσιονομικά ζητήματα έγιναν εξαιρετικά αντιπαθητικοί στην Ελλάδα’».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, στις 7 Ιανουαρίου πρόκειται να συνεχιστεί η δίκη στην Κρήτη ερήμην του Χάιντς Ρίχτερ.

Αντίθετοι οι Έλληνες Αρχαιολόγοι στη δίωξη του Χάιντς Ρίχτερ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου του, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ποινική δίωξη του Γερμανού ιστορικού και πανεπιστημιακού Χάιντς Ρίχτερ με βάση το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014.

Θεωρεί, δε, πως είναι ανεπίτρεπτο να διώκεται ποινικά ένας ιστορικός για τις απόψεις που έχει διατυπώσει σε επιστημονική δημοσίευσή του.

«Ανεξάρτητα από τις όποιες επιστημονικές διαφωνίες για το έργο του Χ. Ρίχτερ, η ελευθερία της έκφρασης και της επιστημονικής έρευνας πρέπει να είναι δεδομένες και αυτονόητες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Να υπενθυμίσουμε, τέλος, το προφανές, ότι αποτελεί κεκτημένο της επιστημονικής κοινότητας ο επιστημονικός διάλογος να διεξάγεται με ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιχειρημάτων μακριά από λογικές και πρακτικές ποινικοποίησής τους», αναφέρει ο ΣΕΑ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του καθηγητή Χ. Ρίχτερ για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», με το σκεπτικό ότι συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

«Προφητική» συνέντευξη

Το Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, ο ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, άριστος γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, ερευνητής του Εμφυλίου στην Ελλάδα, μιλώντας στη DW για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζοντας το ναυάγιο στο οποίο είχαν καταλήξει τότε, οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης είχε προβλέψει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να συμπράξει με οιονδήποτε τρόπο με τα άλλα κόμματα. Προβλέπουν ότι θα λάβουν περίπου 30 % (στις επόμενες εκλογές) και γι΄ αυτό δεν είναι συνεργάσιμοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει κάτι που είχε συζητηθεί στην αρχική φάση, τρόπον τινά μια προσπάθεια εκβιασμού. Ελπίζουν ότι μπορούν να εντείνουν τις πιέσεις γιατί (πιστεύουν ότι) οι Ευρωπαίοι φοβούνται το ενδεχόμενο ντόμινο και ότι, προκειμένου να το αποφύγουν, θα υποχωρήσουν εντέλει έναντι των Ελλήνων.

Αυτό πρέπει να είναι περίπου το σκεπτικό τους. Ή αυτοί που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Είναι πιθανό και αυτό…»

Σημείωση styx.gr:

Μπορεί οι Αρχαιολόγοι να είναι «πολιτικώς ορθοί», αλλά ένα πράγμα που θα πρέπει να γίνει κατανοητό για τους ψυχρούς Ευρωπαίους είναι πως οι Ναζί εισβολείς δεν προκλήθηκαν από τον Κρητικό λαό, που δεν θέλησε να τους παραδώσει τα όσια και ιερά, την κρητική γη.

Eπιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης