Στο μικροσκόπιο οι επίορκοι υπάλληλοι και... οι κοπανατζήδες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013, 11:08
Στο μικροσκόπιο οι επίορκοι υπάλληλοι και... οι κοπανατζήδες
Με απολύσεις περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων σε πρώτη φάση και επιτάχυνση των διαδικασιών εντοπισμού των αδικαιολογήτως απόντων, προκειμένου να ακολουθήσουν ταχύτατα την ίδια οδό, σχεδιάζει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δώσει δείγμα γραφής ως απάντηση στο επαναλαμβανόμενο αίτημα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο και υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Οπως επισημαίνουν άλλωστε αρμόδιοι παράγοντες, πρόκειται για απομακρύνσεις υπαλλήλων οι οποίες δεν θα συναντήσουν αντιδράσεις, καθώς οι επίορκοι υπάλληλοι όπως και οι αποκαλούμενοι «κοπανατζήδες» αποτελούν κατηγορίες που και η ίδια η δημοσιοϋπαλληλία επιθυμεί να εξοστρακίσει, αφού ξεπεραστεί, βεβαίως, η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν λόγω μιας κακώς εννοούμενης συναδελφικότητας. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η ρητή δέσμευση του κ. Μανιτάκη, ότι δεν πρόκειται ως υπουργός να υπογράψει καμία απόλυση, σαφώς και δεν αφορά το προσωπικό αυτών των κατηγοριών. «Εκεί δεν θα είχε κανένα πρόβλημα» λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κέρδος», προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνονται οι προσπάθειες, σε συνεργασία και με την Task Force, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν, πέρα από την άμεση απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων -για τους οποίους αυστηροποιήθηκε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο-, στον εντοπισμό των αδικαιολογήτως απόντων, επί σειρά ετών πολλές φορές, από τα γραφεία τους. Στο σχετικό πλάνο βρίσκεται η υποχρέωση των προϊσταμένων των υπαλλήλων να εκπληρώσουν αυτήν την αποστολή, με επιβολή κυρώσεων για τους ίδιους σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν. «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τους καλύπτουν» τονίζουν από το υπουργείο.

Γίνεται, επιπλέον, λόγος για ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου της εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθώς και της τήρησης του ωραρίου. Μεγάλη πληγή έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν οι αναρρωτικές άδειες, που είναι και η συχνότερη αιτία απουσίας των υπαλλήλων. Τέτοιες άδειες, μακράς διάρκειας, παρατηρείται ότι χορηγούνται κατά κόρον και μάλιστα για μήνες. Και στο πεδίο αυτό θα μπει μαχαίρι, με περιορισμούς στη χρήση των αναρρωτικών αδειών αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των συνθηκών υπό τις οποίες χορηγούνται, τόσο για τους υπογράφοντες όσο και για τους νοσούντες.

Στο στόχαστρο του υπουργείου, τέλος, βρίσκεται μία ακόμη κατηγορία επίορκων -στην ουσία- υπαλλήλων: πρόκειται για όσους προσελήφθησαν και υπηρετούν με τίτλους σπουδών που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013, 13:22