Στο σκαμνί και υπάλληλοι των πολεοδομιών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010, 20:40
Στο σκαμνί και υπάλληλοι των πολεοδομιών
Για παράβαση καθήκοντος μπορούν να ελεγχθούν οι υπάλληλοι των πολεοδομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ εάν δεν προχωρούν στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, όσων, δηλαδή, κατασκευάστηκαν μετά το 1983.

Παρότι δεν δεσμεύονται από τη νομοθεσία να κατεδαφίζουν υποχρεωτικά τα αυθαίρετα, έχουν τη διακριτική ευχέρεια να το κάνουν και μπορούν να ελεγχθούν για κακή χρήση της διακριτικής αυτής ευχέρειας.

Αυτό προβλέπει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή που εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα του δήμου Κηφισιάς σχετικά με το υφιστάμενο καθεστώς των αυθαιρέτων, με το οποίο ζητούσε να ξεκαθαριστεί εάν τα όργανα και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι υποχρεωμένες ή όχι να προχωρούν στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Ο κ. Παντελής ερμηνεύοντας το νόμο 1337/1983 τονίζει ότι η υποχρέωση επιβολής προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων από την πλευρά της διοίκησης, υφίσταται και λειτουργεί παράλληλα με την υποχρέωση της για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Ωστόσο η «μονόπλευρη» επιλογή της πρώτης δυνατότητας, της επιβολής, δηλαδή, προστίμων, δεν αποκλείει τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010, 20:44