Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα ο τέως μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, ο οποίος είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού και ζητάει να ακυρωθεί η από 14 Μαΐου 2009 απόφαση του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος με την οποία καθαιρέθηκε από το αρχιερατικό αξίωμα του κληρικού αρχιερέα της Εκκλησίας της Ελλάδος και επαναφέρθηκε στην τάξη των μοναχών.

Ο Παντελεήμων, από τα Ποινικά Δικαστήρια με τελεσίδικη απόφαση καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση 160.000 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ και στη συνέχεια με την προσβαλλόμενη απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου καθαιρέθηκε από το αξίωμα του μητροπολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αίτησή του υποστηρίζει ότι η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, αναφέρει ότι από το Συνοδικό Δικαστήριο παραβιάσθηκε το άρθρο 20 του Συντάγματος, καθώς δεν εκλήθη να παρέχει εξηγήσεις, ενώ δεν τηρήθηκαν πρακτικά όπως απαιτεί ο νόμος.

Επίσης, επικαλείται ότι δεν μπορεί να δικαστεί δύο φορές από το Συνοδικό Δικαστήριο για το ίδιο αδίκημα και πολύ περισσότερο όταν πριν από την απόφαση καθαίρεσης το Συνοδικό Δικαστήριο για το ίδιο αδίκημα είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο κατά πλειοψηφία (7-5).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, υποστηρίζει ότι το Συνοδικό Δικαστήριο έκανε εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 160 του εκκλησιαστικού νόμου 5383/1993, ενώ παράλληλα παραβίασε ιερούς κανόνες που δεν επιτρέπουν δύο δίκες για το ίδιο αδίκημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης