Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις που αποτελούν το «εισιτήριο» για την εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα ΑΕΙ με ευνοϊκότερους όρους.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Σακελλάκος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα μέλη κυκλώματος που πουλούσαν πλαστογραφημένα πιστοποιητικά δυσλεξίας ακόμη και σε μαθητές Γ’ λυκείου ώστε να μην υποβάλλονται σε γραπτές αλλά προφορικές πανελλαδικές εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σακελλάκος έδωσε μάλιστα εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έφτασαν στο Υπουργείο Παιδείας που κάνουν λόγο για χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων δυσλεξίας, τενοντίτιδας ή συναφών ασθενειών σε μαθητές υποψήφιους στις πανελλήνιες εξετάσεις ώστε να υπαχθούν στο προνομιακό πεδίο των προφορικών εξετάσεων.

Η εισαγγελική έρευνα θα επεκταθεί και σε βάθος πενταετίας προκειμένου να εξακριβωθούν όλες οι περιπτώσεις που γεννούν αμφιβολίες, ενώ θα υποβληθούν σε εξέταση τόσο μαθητές, γονείς και γιατροί όσο και εκείνοι που ήδη φοιτούν στα πανεπιστήμια και έδωσαν εξετάσεις με αυτό το καθεστώς, τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα πάντως με εισαγγελικές πηγές, σκοπός της έρευνας είναι αποκλειστικά και μόνο ο εντοπισμός όσων απέκτησαν με παράνομο τρόπο τα επίμαχα ιατρικά πιστοποιητικά. Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρείται να ποινικοποιηθεί αυτή η διαδικασία, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, αφού είναι προφανές ότι τα παιδιά με εγνωσμένο πρόβλημα π.χ δυσλεξίας είναι σε μειονεκτική θέση ως προς τις γραπτές εξετάσεις και ορθώς υποβάλλονται σε προφορικές. Όλα ξεκίνησαν πάντως μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» για τρεις γυναίκες υπαλλήλους του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του Σισμανόγλειου που κατηγορούνται ότι από το 2011 έως σήμερα εξέδωσαν έναντι αμοιβής (από 300 ως 900 ευρώ) 121 πλαστογραφημένα πιστοποιητικά δυσλεξίας. Το κύκλωμα που πουλούσε τα πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ όπως προέκυψε, 59 από αυτά τα πιστοποιητικά φέρονται να έχουν εκδοθεί από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και τα άλλα 62 από το Σισμανόγλειο.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης