Το απόλυτο χειμωνιάτικο σκηνικό ζει η χώρα τις τελευταίες μέρες με κρύο και χιόνια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το σκηνικό αυτό φαίνεται να συνεχίζεται, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας με πολύ σοβαρές πιθανότητες μάλιστα να χιονίσει σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχε χιονίσει.

Εν τω μεταξύ μάχη έδωσαν ανθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα, ακινητοποιούνταν και τα λεωφορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι ξεπέρασε τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γινόταν η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Άμφισσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Έντονα τα προβλήματα στο Ωραιόκαστρο λόγω της χιονόπτωσης

Στα λευκά «ντύθηκε» και το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η έντονη χιονόπτωση δημιούργησε ένα μαγευτικό τοπίο αλλά και αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Κλειστοί παραμένουν αρκετοί δρόμοι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να μετακινηθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ να έχουν διακοπεί.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στον κεντρικό δρόμο του Ωραιοκάστρου διεξάγεται κανονικά.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Χαλκιδική λόγω της κακοκαιρίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων, αποφάσισαν η διεύθυνση αστυνομίας Χαλκιδικής και η Τροχαία Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, μέχρι και αύριο στις 11.30 το πρωί, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και λεωφορείων οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

*στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου από το 29ο έως το 60ο χιλιόμετρο,

*στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 49ο έως το 116ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) από το 49ο έως το 63ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο (Παλαιόκαστρο έως Αρναία),

*στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας,

*στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού,

*στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς – Γοματίου – Ιερισσού,

*στην Επαρχιακή Οδό Ρεντίνας – Ουρανούπολης από το 15ο έως το 61ο χιλιόμετρο,

*εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου, Βάβδου, Γαλάτιστας, Σανών και Δουμπιών.

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα η κυκλοφορία θα διεξάγεται στα παραπάνω σημεία μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο μεταξύ, με απόφασή της η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός) σε τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών.

Συγκεκριμένα, μέχρι και αύριο στις 15.30 ώρα, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανίων, από την Χ/Θ 18+000Κόμβος Ν.Ρυσίου έως την Χ/Θ 32+000 όρια με Ν.Χαλκδικής.

Από τις ανωτέρω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, η κυκλοφορία των οποίων θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Πιερία: Απαγόρευση κίνησης οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς τη χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων, αποφάσισε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι για περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού και συμβουλεύει τους κατοίκους του νομού να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την άφιξη και την εξέλιξη της κακοκαιρίας από την Τετάρτη 02/01 έως την Πέμπτη 03/01/2019, όπως αποτυπώθηκε από τις δορυφορικές εικόνες τις οποίες επεξεργάστηκε το Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Aναλυτικά:

Σάββατο 5/1
Πολύ κρύο και παγωνιά. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν με υφέσεις και εξάρσεις,μέχρι τουλάχιστον και τις πρωινές ώρες στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Στερεάς,της Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου και της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.

Βροχές θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο ενώ θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά των νησιών του, χωρίς να αποκλείονται και χαμηλότερα υψόμετρα.

Από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά  θα ακολουθήσει σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων, με τον κύριο όγκο της κακοκαιρίας να μεταφέρεται στην Κρήτη,στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της Λέσβου και της Χίου, πιθανόν και σε χαμηλότερα υψόμετρα, ειδικά προς το βράδυ.

Στην Κρήτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα ημιορεινά και πάνω ενώ στα Δωδεκάνησα θα χιονίσει στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί 6-7 μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 9 και 10 μποφόρ.

Κυριακή 6/1

Την Κυριακή θα έχουμε πάρα πολύ κρύο και παγωνιά (παγετό σε πολλές περιοχές) ενώ τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στον ορεινό κορμό (χιόνια) κυρίως της ηπειρωτικής χώρας και στις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής χώρας (βροχές). Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί 6-7 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα θυελλώδεις έως 8 και 9.

Νέο κύμα ψύχους τη Δευτέρα

Από Δευτέρα σύμφωνα με το meteoclub φαίνεται να κατεβαίνει ένα νέο – πιο ισχυρό κύμα ψύχους το οποίο δείχνει να επιλέγει Πελοπόννησο αλλά και τα ανατολικά προσήνεμα (Εύβοια-Ανατολική Στερεά και Αττική),τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης