Είναι  απίστευτο, αλλά προκύπτει από ελέγχους που έγιναν και έδειξαν τρομακτικά στοιχεία όχι μόνο για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών αλλά και για τις συνθήκες εργασίας των οδηγών ταξί.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των στοιχείων της έρευνας που διενήργησαν συνδικαλιστές και ελεγκτές του ΙΚΑ ένα αρκετά υψηλό ποσοστό οδηγών ταξί δεν έχει καν άδεια οδήγησης. Όταν το 15% των οδηγών που ελέγχθηκαν δεν έχει δίπλωμα αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα του θέματος που αφορά τόσο στην ασφάλεια των ιδίων και των υπολοίπων οδηγών όσο και στην ασφάλεια των επιβατών που εμπιστεύονται καθημερινά τη μετακίνησή τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από την έρευνα προκύπτει και το, αυτομάτως εξαγόμενο, συμπέρασμα, ότι αν δεν γινόταν αιφνιδιαστικός έλεγχος κανένας δεν θα είχε «μυριστεί» τι συμβαίνει στο χώρο των ταξί. Με λίγα λόγια, είναι προφανές, ότι οι οδηγοί δεν υπόκεινται σε κανένα τακτικό έλεγχο για την ικανότητα της οδήγησής τους με συνέπεια αυτό το ποσοστό των ακαταλλήλων οδηγών να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών, αλλά και να αφήνει εκτός εργασίας επαγγελματίες αυτοκινητιστές.  Η ανεπάρκεια των ελέγχων αφήνει στο τιμόνι ακόμα και συνταξιούχους που ξεπερνούν το 70ο έτος της ηλικίας τους και καθημερινά δουλεύουν σε καθεστώς πίεσης και μεγάλων δυσκολιών, κυκλοφοριακό, νέφος κ.τ.λ.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

Από την ίδια δειγματοληπτική έρευνα που έγινε σε 1500 οδηγούς ταξί προκύπτει ότι το 87% είναι ανασφάλιστοι δουλεύοντας περισσότερες από 12 ώρες στους ελληνικούς δρόμους. Πρόκειται για ανθρώπους, κυρίως οικονομικούς μετανάστες, που δέχονται το καθεστώς της μαύρης εργασίας καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα και αναγκάζονται να σιωπούν για το φόβο της ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα των συνθηκών εργασίας στα ταξί δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επικαιρότητα, πολλές είναι οι καταγγελίες από τους ιδίους τους οδηγούς ταξί που διαμαρτύρονται για τις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να πτοεί τα κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο και διακινούν εργαζομένους και επαγγελματικές άδειες ανεξέλεγκτα.

«ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ»

Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνεται και από τους ιδίους τους οδηγούς που μιλούν για την κατάσταση. Ο Γιώργος Αρβανίτης, οδηγός, μιλώντας στη zougla.gr επισημαίνει ότι οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και αποδίδει την «αναρχία» του χώρου στο γεγονός ότι πρόκειται για επάγγελμα που πολλοί το επιλέγουν ως συμπληρωματικό του βασικού τους εισοδήματος. Θα τον ακούσετε να μιλάει ακόμα και για αστυνομικούς που για να προσθέσουν στο εισόδημά τους κάνουν βάρδιες στο τιμόνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης