«Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στο δικαστήριο ο 36χρονος τη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό που καταγγέλλει ότι υπέστη από το Δημήτρη Λιγνάδη, το 2005.

Εμφανώς ταραγμένος ο μάρτυρας μίλησε για όσα έζησε και ξέσπασε σε λυγμούς, επαναφέροντας στη μνήμη του  το «σκηνικό καλοστημένης παγίδας» που βίωσε,  εκείνο το βράδυ. «Ήταν σαν να μας σκηνοθετούσε διαρκώς» είπε. «Θυμάμαι τον πόνο, το φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω τι μου συνέβη; Δέκα πέντε χρόνια δεν μπορούσα να τους το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…» είπε ξεσπώντας σε κλάματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας γνώρισε τον κατηγορούμενο μέσω της θείας του που γνώριζε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Στην πρώτη συνάντηση τους του έδωσε ένα μονόλογο και στην δεύτερη , όπως υποστήριξε, πήγε στο σπίτι του για να του τον διαβάσει. Ο Δημ. Λιγνάδης, σύμφωνα με τη μαρτυρία του,  τον υποδέχτηκε φορώντας μόνο μια πετσέτα. «Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε: “πάω να ντυθώ” δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Ο κατηγορούμενος είναι σχεδόν συνομήλικος με τους γονείς μου. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει» κατέθεσε.  «Ήταν φιλικός μου είπε ότι έχει γενέθλια και αντιλήφθηκα ότι είχε διαφορετική συμπεριφορά, ήταν επιθετικός».

Ο 36χρονος αναφέρθηκε στις ερωτήσεις που του έκανε ο κατηγορούμενος, στο πλαίσιο του  «Μου έλεγε: “καταλαβαίνεις τι έκανε στα τσοντάδικα”; Εγώ δεν ήξερα καν τη λέξη. “Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;” με ρωτούσε, εγώ είχα σχέση μόνο με δύο κοπέλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρειάζονταν τέτοιες ερωτήσεις για έναν μονόλογο. Αμήχανα πήγαινα να απαντήσω και μου έλεγε “με το γυμνό έχεις θέμα;”» είπε και περιέγραψε ότι ο κατηγορούμενος του ζήτησε να κατεβάσει στο παντελόνι του. «Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. “Σου είναι τόσο δύσκολο;” με ρώτησε. Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα. Με την άκρη του ματιού μου κατάλαβα ότι χαϊδεύει τα γενετικά του όργανα. Μετά με ρωτούσε για τις κοπέλες μου, αν έχω κάνει στοματικό, υπήρχε ένας εκφοβισμός». Ο μάρτυρας εξήγησε πως ήταν 19 ετών και φοβήθηκε.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φύγετε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να φύγω. Πώς μπορούσε να υπάρχει μια τόσο ακραία συμπεριφορά στο βλέμμα… Δεν μπορούσα να θυμηθώ αν το άλλο παιδί είχε κλειδώσει την πόρτα. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…

Πρόεδρος: Είπατε «θέλω να φύγω, δεν αισθάνομαι βολικά»;

Μάρτυρας: Είχα κοκκινίσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό…. Μου έλεγε ότι «αν δεν είσαι ανοιχτόμυαλος, δεν θα μπορέσεις να ασχοληθείς με το χώρο»…

Ο 36χρονος υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος του ζήτησε να προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις αρχικά σε ένα αγόρι που ήταν  δίπλα του και στη συνέχεια στον ίδιο. «Σκέφτηκα πόσες δοκιμασίες για έναν μονόλογο… Κάποια στιγμή μας φώναξε μέσα. Μπήκαμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι δύο μέσα» περιέγραψε και ξέσπασε σε κλάματα όταν μίλησε για την στιγμή που, όπως καταγγέλλει, βιάστηκε από τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη..

«Ήταν σαν να μας σκηνοθετούσε διαρκώς, μας είπε πού να σταθούμε. Μου λέει “κατέβασε το παντελόνι σου”, το έκανα ελάχιστα. Με έσπρωξε στο κρεβάτι. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος. Με έσπρωξε στο κρεβάτι, πήρε τη μεταλλική ράβδο και την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω “σταμάτα, σταμάτα”. Είχα πέσει στα τέσσερα στο κρεβάτι, το παντελόνι ήταν λίγο κατεβασμένο. Κατάλαβα ότι αυτό είναι ότι πρέπει να φύγω από εκεί. Με ακουμπούσε και προσπάθησε να διεισδύσει τη ράβδο στο σώμα μου. Έλεγα “σταμάτα πονάω”, φώναζε δυνατά “χαλάρωσε, ηρέμησε”.

Κλαίγοντας με λυγμούς και ζητώντας συγγνώμη από το δικαστήριο, ο μάρτυρας  είπε: «Δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει… Τότε μας είπε “φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα” και να διαβάζω τον μονόλογο»… Ένιωθα πόνο, έτρεμα ήμουν έτοιμος να κλάψω. Το παιδί μου είπε πάμε να μιλήσουμε “δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όσα λέει ο ρόλος” μου είπε».

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είχε ποτέ ξανά επαφές με τον κατηγορούμενο τον οποίο συνάντησε τυχαία μεταξύ 2007-2010, όταν εργαζόταν σε ένα καφέ στο Γκάζι όπου πήγαινε ως τακτικός πελάτης χωρίς, ωστόσο, να συζητήσουν.

Ο μάρτυρας δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει την κατάθεση του με αποτέλεσμα η εξέταση του να διακοπεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης