Πιστοί στο ραντεβού τους με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας ήταν, το πρωί της Πέμπτης, ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πιπίνης, οι οποίοι και εκλήθησαν να καταθέσουν την δική τους οπτική γωνία για το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Θάσο στο χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας και την άρνηση των ναυτιλιακών εταιρειών να μεταφέρουν τα απορρίμματα δωρεάν -παρά την ύπαρξη του σχετικού Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Στο ραντεβού αυτό, ωστόσο, δεν παρέστησαν οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών -όπως είχε ήδη γίνει γνωστό-, καθώς δήλωσαν κώλυμα Ο κ Χατζηεμμανουήλ μετά την συνάντησή του με τον Εισαγγελέα δήλωσε: Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα στις 12:00μμ. Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του νησιού. Οι τράκτορες και οι κάδοι είναι γεμάτοι, τρέχουν διάφορα επικίνδυνα υγρά και άρχισαν ήδη να σχηματίζονται οι πρώτες αυτοσχέδιες χωματερές ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Καλώ τις εταιρίες άμεσα να φορτώσουν τους τέσσερις τράκτορες, καθώς το κόστος δεν ξεπερνάει τα 1000 ευρώ, και επιτέλους ας «πέσουν οι μάσκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας δείξουν ποιο είναι το πραγματικό τους κοινωνικό πρόσωπο και ας μη κομπάζουν. Για τα θέμα θα ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπως και το ΣΑΣ, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες παίρνουν τα δρομολόγια, επικαλούμενες το κοινωνικό τους έργο. Το ότι δικαιούνται να πληρώνονται για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου δεν το αμφισβητεί κανείς. Δεν αρνούμαστε να πληρώνουμε. Η διαφοροποίησή μας έγκειται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται. Εμείς ζητάμε να πιστώνονται τα ποσά και να τα πληρώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ οι εταιρίες ζητάνε να πληρώνονται κάθε φορά με ρευστό. Είναι επιχειρήσεις κερδοσκοπικές, δεν είναι Κοινής Ωφελείας και δικαιούνται να παίρνουν τα χρήματά τους. Δεν τα αρνείται κανείς.

Πρέπει όμως να αντιληφτούν ότι, αυτό το νησί τους ζει και μέσω αυτού θησαυρίζουν. Αν λοιπόν υποβαθμιστεί το περιβάλλον του νησιού και κατ επέκταση η δημόσια υγεία και το τουριστικό μας προϊόν θα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Τους καλώ λοιπόν άμεσα να δείξουν το πραγματικό κοινωνικό τους πρόσωπο για το οποίο και καυχώνται. Υπολογίζεται ότι, για τη μεταφορά ενός τράκτορα απαιτούνται 130 ευρώ. Το καλοκαίρι σε καθημερινή βάση μεταφέρονται περίπου τέσσερις τράκτορες, ενώ τον χειμώνα ένας. Κάθε μέρα που περνάει, το νησί επιβαρύνεται με 30 περίπου τόνους σκουπιδιών.

Αν αυτά τα σκουπίδια κάποιοι ασυνείδητοι ή κάποιοι από ανάγκη τα πετάξουν σε σημεία που δεν είναι δυνατή η αποκομιδή τους, επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και το περιβάλλον του νησιού και η γενικά η αισθητική. Επίσης κάτι που έχει σημασία είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκα τηλεφώνημα από τις ναυτιλιακές εταιρίες να παραμείνουν οι τόνοι χαμηλοί. Αν τους ενδιαφέρει η δημόσια εικόνα τους ας το φροντίσουν οι ίδιοι τους. Το θέμα θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Θάσου, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής με σκοπό να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο και θα αποσταλεί στα υπουργεία Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: KavalaPress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης