Eντός του 2012 πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της πρώτης επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, έργο που θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη μέσου σταθερής τροχιάς που θα εξυπηρετεί το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Η επέκταση παρουσιάστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμαριάς, στην οποία παρέστη ο υφυπουργός ΥΠΥΜΕΔΙ Γιάννης Μαγκριώτης. Την πορεία εξέλιξης του μετρό και επέκτασης των έργων ανατολικά παρουσίασαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Χρήστος Τσίτουρας, και ο διευθυντής έργων μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης και Σταύρος Καλαφάτης, όπως και ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης. Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην υποστήριξη του έργου της επέκτασης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που υπήρξε καθοριστική για την ένταξή του με το ποσό των 518 εκατ. ευρώ στο Ε.Π. «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα επιδιωχθεί η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου και η ανάδειξη αναδόχου μέχρι το τέλος του έτους. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς των ενδιαφερόμενων κοινοπραξιών, οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν πριν από το καλοκαίρι του 2012, οπότε η επέκταση Καλαμαριάς θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2016.

Επίσης, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στη δημοπράτηση, πιθανώς εντός του 2011, των οριστικών μελετών για την επέκταση προς Σταυρούπολη και στη συνέχεια τη δημοπράτηση της κατασκευής του έργου, όπως και στις επεκτάσεις προς τον Εύοσμο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον κλάδο Τούμπας – Χαριλάου, που, όταν ολοκληρωθούν, θα δώσουν στην πόλη δίκτυο μετρό μήκους 33 χλμ. και 33 σταθμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση προς τα δυτικά -δηλαδή τη γραμμή των 6,5 χιλιομέτρων από την πλατεία Δημοκρατίας, κατά μήκος της οδού Λαγκαδά, μέχρι την Ευκαρπία και την επέκτασή της προς τα νοσοκομεία- έχει ολοκληρωθεί η α΄ φάση των μελετών και για το τέλος του 2011 προβλέπεται η δημοπράτηση των οριστικών μελετών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του 2013, οπότε θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου, εφόσον εξασφαλισθεί η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ακολούθως, ο πρόεδρος και δ.σ. της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας παρουσίασε το έργο, το οποίο έχει γραμμή μήκους 4,8 χλμ. και 5 σταθμούς.

Η επέκταση Καλαμαριάς, κατά τη λειτουργία της, θα εξυπηρετεί περίπου 90.000 επιβάτες επιπλέον εκείνων που θα εξυπηρετούνται από τη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό πρόσθεσε ότι το έργο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του, θα δημιουργήσει σε ετήσια βάση περί τις 1.000 θέσεις εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης