Την Παρασκευή 8/7/2022, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  επέβαλε  Ασφαλιστικά Μέτρα  κατά της εκδίωξης οικογενειών Ελλήνων Ρομά στη Γέρα Παπάδου Μυτιλήνης, ζητώντας την άμεση εξεύρεση εναλλακτικής στέγασης.

Την είδηση αυτή στέλνει στη Ζούγκλα ο φορέας «Γέφυρες Τέχνης – Εθελοντικές πρωτοβουλίες για τους Έλληνες Τσιγγάνους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που έστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης:

«Μετά την ενημέρωση από τους κατοίκους του καταυλισμού για την υλοποίηση της Διοικητικής Αποβολής την Πέμπτη 7/7/2022, ο φορέας μας ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ-Εθελοντικές πρωτοβουλίες για τους Έλληνες Τσιγγάνους κινητοποιήθηκε άμεσα, απευθυνόμενος για το ζήτημα στον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, που ενεργοποίησε κατευθείαν τη νομική του ομάδα, παρέχοντας νομική αρωγή και εκπροσώπηση και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη από τις αρχές του 2021, με τη γνωστοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης, οι ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ-Εθελοντικές πρωτοβουλίες για τους Έλληνες Τσιγγάνους κινητοποιήθηκαν με έντονα διαβήματα και επανειλημμένες επείγουσες εκκλήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές, καθώς και αναφορές που προκάλεσαν την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (επισυνάπτονται τα έγγραφα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνουμε ότι στον καταυλισμό διαβιούν 10 οικογένειες Ρομά Ελλήνων πολιτών, ψηφοφόρων, με τα παιδιά τους, από τα οποία 19  φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο και 1 στο Γυμνάσιο. Πρόκειται για καλαθοπλέχτες, πρώην εργαζόμενους  στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης,  ρακοσυλλέκτες, περιστασιακούς εργάτες σε αγροτικές εργασίες, όπως στο μάζεμα της ελιάς και συλλογείς παλαιών σιδηρικών. 1 γυναίκα 55 χρονών είναι κατάκοιτη και 1 νεαρή 15 ετών νεφροπαθής.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του καταυλισμού, την ώρα της εκδίωξης βρίσκονταν στο χώρο κατοικίας τους εγχειρισμένη γυναίκα από επέμβαση αφαίρεσης μήτρας και ανήλικα παιδιά, που στη θέα των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και της μπουλντόζας έτοιμης να κατεδαφίσει την μοναδική τους κατοικία, ξέσπασαν σε κλάματα.

Αυτήν την ώρα, μητέρες και μικρά παιδιά βρίσκονται σε δρόμους, σε παραλίες, όπου μπορεί ο καθένας…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον χώρο όπου διαμένουν άλλες οικογένειες Ελλήνων Τσιγγάνων στην περιοχή  προσωρινής  διαμονής στην  Παγανή, δεν υπάρχουν οι υποδομές για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση: Δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, ηλεκτρικό ρεύμα, τουαλέτες, μπάνιο και τα παιδιά κινδυνεύουν από τα δαγκώματα αρουραίων.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί άμεσα λύση για την λήξη της μακρόχρονης ομηρίας αυτών των οικογενειών Ελλήνων πολιτών με μικρά παιδιά, υπερήλικες και σοβαρά ασθενείς, των οποίων η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση εμφαίνεται ως πολιτών δεύτερης κατηγορίας».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης