Το υπουργείο Εργασίας για τον θάνατο του 35χρονου εργαζόμενου στην καθαριότητα του Δήμου Μεγαρέων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016, 18:35
Το υπουργείο Εργασίας για τον θάνατο του 35χρονου εργαζόμενου στην καθαριότητα του Δήμου Μεγαρέων
Την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Εργασίας είχε προκαλέσει ο τραυματισμός του 35χρονου Γιώργου Σταμέλου, ο οποίος τελικά εξέπνευσε, έπειτα από τέσσερις μήνες νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει επανειλημμένως επισημάνει προς τους Δήμους ότι απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση συμμετεχόντων ανέργων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στα απορριμματοφόρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το ατύχημα έγινε γνωστό στις 13 Οκτωβρίου 2015, με δελτίο Τύπου του Δήμου Μεγάρων, που -βάσει της ΚΥΑ για την Κοινωφελή Εργασία- είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των ωφελούμενων ανέργων».

«Ο τραυματισμός του 35χρονου δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα στο ΣΕΠΕ. Παρόλα αυτά, στις 15 Οκτωβρίου κλιμάκιο του ΣΕΠΕ μετέβη στον τόπο του ατυχήματος», προσθέτουν οι κύκλοι του υπουργείου.

«Στις 16 Οκτωβρίου του 2015, η αναπληρώτρια Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου,  απέστειλε επιστολή-οδηγία  προς την ΚΕΔΕ, με κοινοποίηση στον ΟΑΕΔ, και στο ΣΕΠΕ, με την οποία ζητείται ρητώς  να μην ξαναχρησιμοποιηθεί κανένας εργαζόμενος της κοινωφελούς στα απορριμματοφόρα. Επίσης ζητείται να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα  για την προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Η επιστολή της κ. Αντωνοπούλου έρχεται σε συνέχεια 3 εγκυκλίων που είχε εκδώσει η ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου εργασίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας των συμμετεχόντων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Μάλιστα, η κ. Αντωνοπούλου επικοινώνησε και τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη ζητώντας του την άμεση εφαρμογή της άνω οδηγίας», υπογραμμίζεται.

«Την ίδια ημέρα, η κ. Αντωνοπούλου έστειλε έγγραφο προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας με το οποίο ζητείται να κινηθεί η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος», σημειώνουν οι κύκλοι του υπουγείου.

«Επίσης, στις 16 Οκτωβρίου, κατόπιν εντολής της κ. Αντωνοπούλου, η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας,  απέστειλε έγγραφο προς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ του Υπουργείου με το οποίο ζητείται η "διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας"», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν άλλα δύο ατυχήματα σε Λάρισα και Χαλκίδα με εργαζόμενους  της Κοινωφελούς οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στα απορριμματοφόρα των δήμων. Με αφορμή το ατύχημα στη Χαλκίδα, στις 4 Δεκεμβρίου 2015,  η κ. Αντωνοπούλου ανακοίνωσε  με δελτίο τύπου τα εξής:

«Δυστυχώς, παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου και την οδηγία της ΚΕΔΕ προς όλους του Δήμους της χώρας να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της Κοινωφελούς σε απορριμματοφόρα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου ατυχήματος με εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας. Στο εξής, η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού των Δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι  το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Εντούτοις, καλώ τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016, 18:40