Το ΣΔΟΕ στις υπηρεσίες του υπ. Δικαιοσύνης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 17:55
Το ΣΔΟΕ στις υπηρεσίες του υπ. Δικαιοσύνης
Από τον εξονυχιστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ θα περάσει η περιουσιακή κατάσταση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς, εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, θα ζητήσει τη συνδρομή του ΣΔΟΕ προκειμένου να διερευνηθεί η περιουσιακή κατάσταση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε βάρος των οποίων υπάρχουν στοιχεία και ελέγχονται ήδη πειθαρχικά.

Με σαφείς αιχμές κατά των προκατόχων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης για «καθυστερήσεις δεκαετιών» ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ασφάλειας των φυλακών, ανακοινώνοντας πως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε η εκταμίευση 2,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για να μη συμβεί στο μέλλον ανάλογη «καταδρομική απόδραση» όπως αυτή στις φυλακές Τρικάλων.

Άλλωστε, η «ασφυκτική» κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα όπου ο αριθμός των κρατουμένων παρουσιάζει αλματώδη αύξηση και η «επικινδυνότητα» που χαρακτηρίζει το οργανωμένο έγκλημα, καθιστούν επιβεβλημένη μια «νέα πολιτική», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να σύντομα να «ξεμπλοκάρει» η πρόσληψη τουλάχιστον 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων και η μετακίνηση με το μέτρο της κινητικότητας άλλων 220.

Κι άλλες… βόλτες

Όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης πέραν του γνωστού περιστατικού με τις… βόλτες των κρατουμένων που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας υπήρξαν κι άλλες τέσσερις περιπτώσεις που ελέγχονται. Τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία συνολικά 42 σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι 8 κρατούνται προσωρινά με σχετικό ένταλμα. Από το 2005 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012 είχαν τεθεί σε αργία 22 υπάλληλοι.

Η κατάσταση στις φυλακές είναι, όπως φαίνεται τραγική κυρίως λόγω της μεγάλης «πύκνωσης του αριθμού των κρατουμένων οι οποίοι φτάνουν τους 12.912, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας είναι για 9.400. Μόνο κατά το διάστημα από 1.1.13 μέχρι την 1.4.13 οι κρατούμενοι αυξήθηκαν κατά 437. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός πως αυτή τη στιγμή 750 είναι αναγκασμένα να κρατούνται στα Αστυνομικά Τμήματα αφού δεν χωρούν στις φυλακές.

Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 50%, ενώ κατά 72% αυξήθηκαν οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των καταδίκων με πρόσκαιρη κάθειρξη από 15 έτη και άνω. Το 2003 στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας κρατούνταν με την παραπάνω ποινή 944 άτομα, ενώ στις αρχές του 2013 οι κρατούμενοι ανήλθαν στους 3.200. Οι αλλοδαποί κρατούμενοι την 1.1.13 ήταν 7.875 καταλαμβάνοντας το 63% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών.

Το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης μειώθηκε το 2011 κατά 15%, ενώ από το 2010 έως σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 350 υπάλληλοι χωρίς να αναπληρωθούν. Ενδεικτικό στοιχείο των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό είναι ότι στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού η αναλογία είναι ένας προς 300 κρατούμενους.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου από το 2010 μέχρι σήμερα για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχει μειωθεί κατά 15%. Δηλαδή, από 132.345.000 σε 111.500.000 ευρώ.

Άμεσα δημιουργείται φυλακή υψίστης ασφαλείας ενώ επιπλέον μέτρα θα ληφθούν σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα:

* Μετατρέπεται σε υψίστης ασφαλείας συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης (Τρικάλων ή Μαλανδρίνου ή Δομοκού), όπου θα μεταφερθούν οι χαρακτηριζόμενοι ως επικίνδυνοι ισοβίτες και βαρυποινίτες κρατούμενοι.

* Τοποθετούνται κλωβοί διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

* Συνδέονται οι κάμερες ασφαλείας όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

* Τοποθετούνται αλεξίσφαιρα τζάμια σε όλες τις σκοπιές. Μέχρι σήμερα θωρακισμένες σκοπιές διαθέτει μόνο το Κ.Κ. Κορυδαλλού.

* Ενισχύεται ο εξοπλισμός των εξωτερικών φρουρών, με βαρύ οπλισμό. Ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα 50 τουφέκια G3Α3. Επιπλέον χορηγούνται πρόσθετες φωτοβολίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα, καπνογόνα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

* Τοποθετούνται σχεδόν σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.

* Επανδρώνονται
για πρώτη φορά με εξωτερικούς φρουρούς οι κεντρικές πύλες και τα εξωτερικά θυρωρεία των Καταστημάτων Κράτησης για τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτά προσώπων.

* Αυξάνεται το ωράριο απασχόλησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται και οι θέσεις απασχόλησης στα Καταστήματα Κράτησης.

* Εντατικοποιούνται
οι τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σωφρονιστικά καταστήματα με τη συνδρομή ή μη αστυνομικών δυνάμεων (ΕΚΑΜ).


Τέλος, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος, εκτός αν τα αδικήματα αφορούν άρνηση καταβολής διατροφής και καταβολής εργατικών απαιτήσεων.

Διαβάστε επίσης Νόμος-σωσίβιο για τους μεγάλους καταχραστές, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 15:44

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά  

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 18:10