Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τις χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων, από ανήμερα τα Χριστούγεννα κιόλας, αναμένεται σημαντική μεταβολή σε όλη τη χώρα, η οποία θα συνεχιστεί έως και λίγες ημέρες μετά την είσοδο του νέου χρόνου.

Όσοι ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς αναμένονται σε κάποιες περιοχές παγετός, χιόνι, κατά τόπους, ισχυροί άνεμοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες στα Βορειοανατολικά της Ευρώπης, ετοιμάζονται να κατέλθουν Νοτιότερα, φτάνοντας έως και τη χώρα μας, από το απόγευμα των Χριστουγέννων. Η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών, θα συνεχιστεί έως και το τέλος του χρόνου, οπότε και η χώρα μας θα βιώσει στην ουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, χαμηλές θερμοκρασίες, ικανές για χιονοπτώσεις, εάν αυτές οι ψυχρές μάζες συνδυαστούν με κάποιο χαμηλό βαρομετρικό.

Χάρτης του Meteoclub

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βροχές, σποραδικές καταιγίδες σε νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας αναμένονται ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, 26/12/2018. Παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 7, και πιθανώς τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα Σάββατο 22/12 έως και τη Δευτέρα 24/12 δεν αναμένονται σημαντικά φαινόμενα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς στα βόρεια και τους 16 στα νότια, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στις 25/12, καθώς και στις 26/12. Ψυχρές αέριες θα φτάσουν και θα επηρεάσουν την χώρα μας, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, αρχικά στα βόρεια και κατόπιν σε όλη τη χώρα. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παράλληλα θα εκδηλωθούν βροχές, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά, και σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 7 έως 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ.

Η αναμενόμενη κατανομή του ολικού υετού (βροχή/χιόνι) κατά το πρώτο μισό (χάρτης πάνω) και το δεύτερο μισό (χάρτης κάτω), της ημέρας των Χριστουγέννων.

Χιονοπτώσεις την Αττική 

Στην Αττική αναμένεται άστατος καιρός, με βροχές κατά περιόδους. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά του νομού και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, από το μεσημέρι της Τρίτης 25/12 έως και τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 27/12.

Aσθενείς χιονοπτώσεις στην Αττική

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης των Αθηνών θα φτάσει τους 12 βαθμούς την Τρίτη 25/12 και μόλις τους 6-7 την Τετάρτη 26/12.

Χιονοπτώσεις την Τρίτη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται άστατος καιρός κυρίως την ημέρα των Χριστουγέννων (Τρίτη 25/12), με βροχές και χιόνια στα ορεινά του νομού. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και στο κέντρο της πόλης δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς.

Βροχοπτώσεις την Τρίτη

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ. Την Τετάρτη 26/12 ο καιρός θα είναι βελτιωμένος ενώ η θερμοκρασία και οι άνεμοι δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή.

Xαρακτηριστικά του καιρού στα βόρεια προάστια της Αττικής

Την Πέμπτη 27/12, ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικά του καιρού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Δευτέρα 24-12-2018 – Παραμονή Χριστουγέννων

Καιρός: στα δυτικά και βαθμιαία τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα βόρεια ορεινά και πιθανώς σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χωρά αρχικά
αίθριος, βαθμιαία στην ανατολική νησιωτική χωρά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές
ώρες. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα πελάγη 6 με 7, στρεφόμενοι τις βραδινές ώρες από τα βόρεια σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τρίτη 25-12-2018 -Χριστούγεννα

Καιρός: Στα δυτικά, τα κεντρικά ,τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χωρά νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια, και χιονιά στα ορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της
βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χωρά και χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις απογευματινές ώρες και στα κεντρικά ημιορεινά. Τα φαινόμενα στα βόρεια από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Άνεμοι: Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις
5 με 6 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο πιθανώς 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα
ενισχυθούν. Θερμοκρασία: Σε πτώση από βορρά προς νότο. Παγετός θα σημειωθεί κατά  τόπους τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χalazi.gr, ΕΜΥ
Χάρτες: Weather.gr, Meteoclub.gr 
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης