Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων, καθώς τρεις γενικοί χειρουργοί, οι οποίοι εργάζονται για χρόνια στο τμήμα, έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, τις προηγούμενες μέρες, από το νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι παραιτηθέντες είχαν προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή, καθώς είχαν υποστηρίξει προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι υπήρχε αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης της χειρουργικής κλινικής. Λίγες μέρες νωρίτερα, μάλιστα, είχαν αποχωρήσει και δύο ειδικευόμενοι γιατροί, όμως η  πηγή του προβλήματος φαίνεται πως είναι το πολύπαθο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, που έρχονται εν μέσω θέρους και δη τον μήνα Αύγουστο, δηλαδή σε μια περίοδο που ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος τόσο στην περιοχή των Χανίων, όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη, δημιουργεί εύλογα μεγάλο προβληματισμό. Σε ένα τμήμα που ήταν ήδη υποστελεχωμένο και ανταποκρινόταν στις τρέχουσες ανάγκες χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών και των ειδικευόμενων, οι παραιτήσεις αυτές έρχονται να «χτυπήσουν συναγερμό» προς την διοίκηση του νοσοκομείου, στην οποία ήδη είχαν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου», εδώ και αρκετό καιρό οι τρείς παραιτηθέντες γενικοί χειρουργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκεκριμένοι χειρουργοί είχαν υποστηρίξει ότι με εφημερία δύο συναδέλφων τους καθημερινά, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίζουν όποιον ασθενή από τα επείγοντα απαιτεί χειρουργική παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα χειρουργεία ήδη εισαχθέντων ασθενών στη δική τους και σε άλλες κλινικές και με 24ωρη φυσική παρουσία στα ΤΕΠ, δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών. Τα πρωτόκολλα, όπως ανέφεραν, προέβλεπαν να εφημερεύει ο διπλάσιος αριθμός χειρουργών, τέσσερα άτομα δηλαδή, για να υπάρξει στοιχειωδώς ασφαλής λειτουργία. Ουσιαστικά, μέρος του βάρους του μόνιμα υποστελεχωμένου ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), μεταφέρθηκε έτσι στη χειρουργική.

Οι γιατροί της χειρουργικής είχαν ακόμα επισημάνει ότι ένα χειρουργείο απαιτεί ομάδα τριών γιατρών για να διεξαχθεί με ασφάλεια και έθεσαν το ερώτημα, τι θα γίνει αν την ώρα ενός χειρουργείου πρέπει να αντιμετωπιστεί και κάποιο επείγον περιστατικό στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) που επίσης απαιτεί χειρουργείο. Τα πολλαπλά ταυτόχρονα περιστατικά που απαιτούν εγχείρηση είναι κάτι που τυχαίνει αρκετά συχνά και προφανώς πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ένα νοσοκομείο. Οι όροι εργασίας όμως που επιβλήθηκαν τελευταία δεν προάγουν την σωστή λειτουργία του νοσοκομείου, είχαν αναφέρει οι γιατροί.

Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΧ: «Καιρός να βάλει πλάτη η ηγεσία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κυριάκος Γραμματικόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων, μιλώντας στο zarpanews.gr, δήλωσε ότι πρέπει επιτέλους η διοίκηση να αναλάβει να λύσει τα προβλήματα που της έχουν επισημανθεί:

«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι υπαρκτά και θα συνεχίσουν να εντείνονται όσο δεν υπάρχει πραγματική βούληση επίλυσης, όχι με ευχολόγια, αλλά με ουσιαστικές πράξεις. Δηλαδή την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα ΤΕΠ για να αποσυμφορηθεί η εργασία των βασικών πυλώνων του νοσοκομείου: της παθολογικής και της χειρουργικής. Και επειδή έχει απαξιωθεί το επάγγελμα, απαιτείται και άμεση πραγματική αύξηση στις αποδοχές, ειδικά στις ακριβές περιοχές όπως τα Χανιά, γιατί αλλιώς δεν θα βρίσκουμε γιατρούς. Οι γιατροί έβαλαν πλάτη πολλές φορές, καιρός να βάλει πλάτη και η ηγεσία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ.

Η κατάσταση με το προσωπικό και τα ΤΕΠ

Η ρίζα του προβλήματος έγκειται στη δραματική υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών που απαιτεί από γιατρούς άλλων κλινικών να καλύπτουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε αυτό, καθώς δεν γίνεται αλλιώς – τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αυτό όμως αποβαίνει εις βάρος των υποχρεώσεων των άλλων κλινικών. Για τα ΤΕΠ έχουν προκηρυχθεί τρεις θέσεις γιατρών, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στη χειρουργική κλινική αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ γιατροί και αναμένεται να επανέλθει από άδεια ένας ακόμα, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες προκειμένου να προσληφθούν άλλοι δύο, στον βαθμό επιμελητή Α’ και επιμελητή Β’. Ωστόσο, στο νοσοκομείο υπάρχουν και άλλοι γιατροί με χειρουργική ειδικότητα που εφημερεύουν σε διάφορες κλινικές καθημερινά και το ίδρυμα υπολογίζει στο ότι τυχόν έκτακτες ανάγκες στα ΤΕΠ, χειρουργικής φύσεως, μπορούν να καλύπτονται από αυτούς.

Όμως, σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης των τριών παραιτηθέντων, η χειρουργική κλινική θα υποστεί σημαντικό πλήγμα. Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και δύο ειδικευόμενοι. Η διαδικασία που ακολουθείται για τις παραιτήσεις προβλέπει ότι μπορούν να ανακληθούν εντός ενός μήνα. Ως τότε οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Για την ώρα οι παραιτηθέντες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανακαλέσουν.

Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και των γιατρών του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου με στόχο να βρεθεί κάποια λύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης