Οι καταγγελίες για θαλασσοδάνεια από τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες που έβαλαν λουκέτο προκάλεσαν την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Με παραγγελία του ζητεί να διερευνηθούν τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για «κόκκινα δάνεια», τα οποία έμεναν απλήρωτα, αλλά και θαλασσοδάνεια σε φίλους, συγγενείς και μέλη των διοικήσεων, των συνεταιριστικών τραπεζών, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι εάν οι διοικήσεις Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαϊκή, Λαμίας, Λήμνου και Λέσβου προχωρούσαν σε επισφαλείς δανειοδοτήσεις, προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά για απιστία και υπεξαίρεση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέστειλε τη λειτουργία των τραπεζών, γιατί, όπως ανέφερε, δεν κάλυπταν τους απαραίτητους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η ΤτΕ ανέστειλε τις άδειες των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας, Αχαΐας και Λέσβου-Λήμνου και τις έθεσε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφού «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας είχε 5 υποκαταστήματα, η Αχαϊκή 13 και η Λήμνου-Λέσβου 3, ενώ συνολικά απασχολούσαν 180 άτομα προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:

Στον “αέρα” χιλιάδες μικροεπενδυτές, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012, 19:48

Σε ειδική εκκαθάριση τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 09:22

H Συνεταιριστική Εύβοιας εκθέτει την Τράπεζα της Ελλάδος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 15:00

Λαμία: Κατέβασε ρολά η Συνεταιριστική Τράπεζα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 10:53

Λουκέτο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου
, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 13:08

Στη Βουλή η αποκάλυψη της zougla.gr για τις συνεταιριστικές, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 14:21

Επί τάπητος το θέμα των τριών συνεταιριστικών τραπεζών
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 14:49

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα