Βίντεο – φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάστηκαν, τελικά, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μη χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στους δύο κατηγορούμενους. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεσίτης να οδηγηθεί στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ποινή του, ενώ ο κοσμηματοπώλης -λόγω ηλικίας- θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.

Ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος ζήτησε να μη χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αν και για τον κοσμηματοπώλη πρότεινε να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω της ηλικίας του, καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να «μην υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης» και να αναστείλει την έκτιση της ποινής. Η δίκη ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς τα μέλη του ακροατηρίου αρκετές φορές αντέδρασαν σε σχόλιο της υπεράσπισης, προκαλώντας μικρές εντάσεις μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Νωρίτερα, το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να τους χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό.

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ζήτησαν την αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος εισηγήθηκε ότι δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους. «Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης» υποστήριξε στο δικαστήριο, προσθέτοντας: «Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων, αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράσης τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Αθωώθηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί

Ύστερα από μια διάσκεψη περίπου τριών ωρών, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν κατά πλειοψηφία ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να καταδικαστούν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία.

 

Δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αναφορικά με τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του 33χρονου ακτιβιστή λίγο πριν εκπνεύσει, το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Στο δικαστήριο δημιουργήθηκε ένταση τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και έξω από αυτήν. «Ντροπή, ξεφτίλες!» ακούστηκε, με την οικογένεια Κωστόπουλου και τη Μάγδα Φύσσα -η οποία βρισκόταν επίσης στην αίθουσα- να αντιδρούν στην απόφαση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου τούς κάλεσε να βγουν εκτός αιθούσης, αλλιώς θα υπάρξουν συλλήψεις για διατάραξη.

Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε νέο επεισόδιο όταν η Μάγδα Φύσσα, βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, απωθήθηκε από τους αστυνομικούς. Νωρίτερα η ίδια, φωνάζοντας «ντροπή!» για τη δικαστική απόφαση, ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστή της Αστυνομίας Σταύρο Μαυροειδάκο, τον οποίο επιχείρησαν να απομακρύνουν οι φρουροί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης