Απίστευτα πράγματα διαδραματίστηκαν για άλλη μια χρονιά στα ελληνικά θέρετρα σε βάρος των τουριστών, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν τη χωριάτικη σαλάτα όσο ένα φιλέτο και τον ελληνικό καφέ όσο ένα ποτό σε μπαρ.    

Ξενοδοχεία που παρουσιάζονται στο Internet να βρέχονται από το κύμα, αλλά στην πραγματικότητα βλέπεις τη θάλασσα με τα κιάλια και μπαρμπούνια «βαπτισμένα» φρέσκα, ενώ βγήκαν από την κατάψυξη λίγες ώρες πριν, είναι μερικά χαρακτηριστικά περιστατικά, τα οποία κατήγγειλαν οι Έλληνες τουρίστες και αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε στη zougla.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή, κ. Γιώργος Λεχουρίτης, οι καταγγελίες που δέχτηκαν φέτος ήταν κατά 35% περισσότερες από πέρυσι και μάλιστα σε μια χρονιά που η τουριστική κίνηση παρουσίασε μείωση της τάξης του 22%. Οι παραβάσεις και η εκμετάλλευση από ορισμένους επιτήδειους «εμπόρους» του τουρισμού, δεν περιορίσθηκαν μόνο στο θέμα των εξωφρενικών τιμών, αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς, όπως η διαμονή και το φαγητό.

Μεγάλο ήταν το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία, ορισμένα από τα οποία μέσα από τις ιστοσελίδες τους και τα διαφημιστικά φυλλάδια, παραπλανούν τους τουρίστες, αφού υπόσχονται ανέσεις που δεν υπάρχουν και υπηρεσίες που ουδέποτε παρέχονται.
Το παράδειγμα ενός καταναλωτή, που περίμενε να μείνει σε ένα αξιοπρεπές δωμάτιο, με ζεστό νερό, κλιματισμό και θέα στη θάλασσα -όπως τον είχαν διαβεβαιώσει- είναι χαρακτηριστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός όμως από τα δυσάρεστα απρόοπτα, όσον αφορά στο θέμα της διαμονής, πολλά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι τουρίστες σχετικά με τις τιμές του φαγητού και του ποτού.

Είναι δυνατόν ένας ελληνικός καφές να κοστίζει 4,5 ευρώ, μία σαλάτα να φτάνει τα 12 ευρώ και μια μερίδα χταπόδι τα 17; Κι όμως, στα ελληνικά νησιά είναι.
Στην τουριστική Ελλάδα του 2008 το αρνί στοιχίζει όσο κι ο αστακός. Αυτό προκύπτει μετά την καταγγελία μιας παρέας τεσσάρων ατόμων που πήγαν για φαγητό σε παραθαλάσσιο εστιατόριο. Πόσα χρήματα λέτε να πλήρωσαν για ένα κιλό αρνί, μια σαλάτα και μια μερίδα φέτα; 80 ευρώ παρακαλώ! 
 

Και αν νομίζουμε πως μπορεί να πληρώνουμε ακριβά, αλλά τρώμε φρέσκα και υγιεινά προϊόντα, είμαστε μάλλον γελασμένοι. Όπως αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για τροφικές δηλητηριάσεις, δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο εύκολο να αποδειχθούν, εφόσον τα «θύματα» των ασυνείδητων εστιατόρων δεν νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, πολλές ήταν και φέτος οι καταγγελίες για την απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων οδηγών ταξί που αισχροκερδούν σε βάρος των επιβατών, ειδικά των ξένων τουριστών, αφού τους ζητούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για διαδρομές που κοστίζουν λίγα ευρώ. Έτσι, μια απόσταση από τον Κηφισό μέχρι τον Πειραιά που κανονικά δεν ξεπερνά τα 8 ευρώ, έφτασε τα 30 ευρώ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι έμποροι του τουρισμού στη χώρα μας φρόντισαν να ανατρέψουν τη θεωρία που λέει «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Το μοναδικό όπλο που έχουμε εμείς οι καταναλωτές απέναντι στη εξαπάτηση και την αισχροκέρδεια είναι πρώτα απ’ όλα να έχουμε το νου μας και να μη δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας «σερβίρουν». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης