Τη συμπαράστασή του σε μια επταμελή οικογένεια από το Χαλέπι της Συρίας, που φιλοξενείται σε διαμέρισμα με το Πρόγραμμα Προσωρινής Μετεγκατάστασης Προσφύγων, και, διαμέσου αυτής, σε όλους του πρόσφυγες, εξέφρασε ο Ύπατης Αρμοστής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, όταν τους συνάντησε στο σπίτι που διαμένουν στη Δάφνη. Τον κ. Γκράντι συνόδεψαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων με αρμοδιότητες τα θέματα των Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.
Ο κ. Γκράντι, με επιτελείο της Ύπατης Αρμοστείας, συζήτησε με την οικογένεια για την προοπτική μετεγκατάστασής τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους και άλλα θέματα. Προηγουμένως ο κ. Γκράντι είχε επισκεφθεί ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων στα Πετράλωνα, αργότερα θα είχε συναντήσεις εργασίας με κυβερνητικά στελέχη, ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να δει αύριο Κέντρα Φιλοξενίας εκεί.
Η οικογένεια, που αποτελείται από τον 58χρονο Μοχάμεντ, τη συνομήλικη γυναίκα του Φατίμα, τις κόρες τους Σαμάρ και Ράσα, 30 και 26 χρονών αντίστοιχα, και τα τρία παιδιά της Ράσα, τον Ραφίφ, 7 ετών, τη Φατίμα 6 ετών και τον πιο μικρό Αχμέτ, ήρθε στο διαμέρισμα αρχές Ιουνίου, μετά από τρισήμιση χρόνια περιπλάνησης πρώτα σε καταυλισμό στο εσωτερικό της Συρίας, μετά στην Τουρκία από όπου πέρασαν στη Λέσβο, στον Πειραιά, στην Καβάλα, τον Ελαιώνα Αθηνών και τελικά στο προσωρινό, αλλά “ζεστό”, όπως λένε οι ίδιοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σπίτι τους στη Δάφνη.
Την πρωτοβουλία για τη στέγασή τους πήραν ο ‘Αρης και η Σοφία, οι οποίοι μένουν στην ίδια μικρή πολυκατοικία με τον γιο τους, τους γονείς του ‘Αρη και την οικογένεια του αδερφού του, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρίτα, η μητέρα του ‘Αρη. “Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους, ίσα-ίσα είναι πολύ ευγενικοί και ήσυχοι. Όταν τους δώσεις κάτι πάντα στο ανταποδίδουν, συχνά μας κερνούν φαγητά, γλυκά κλπ. Είναι ήσυχοι και καθαροί, πολύ καλοί γείτονες”, προσθέτει. Η Σοφία διδάσκει στη Ράσα και τα παιδιά αγγλικά και έτσι σιγά-σιγά συνεννοούνται.
Ο Μοχάμεντ, η Φατίμα και μια τρίτη κόρη τους με το σύζυγό της και τα παιδιά τους, που μένουν σε άλλο μέρος, έλαβαν προκαταρκτική αποδοχή από τη Γαλλία και περιμένουν τελική απάντηση για τη μετεγκατάστασή τους εκεί. Από την άλλη, οι Ράσα και τα παιδιά της προσπαθούν να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ο άντρας της Ράσα, αλλά όπως περιγράφει η Ράσα, η επανένωση των οικογενειών είναι δύσκολη και χρονοβόρα, οπότε μόνο ελπίζουν. Στενοχωριούνται που, όπως φαίνεται, θα χωριστούν προσπαθούν να είναι όλοι μαζί, αλλά από την άλλη είναι ευγνώμονες που είναι σώοι και ανάμεσα “σε τόσο καλούς ανθρώπους”. Οι άνθρωποι των οργανώσεων στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα τους, αναφέρει η Ράσα, με είδη πρώτης ανάγκης, εισιτήρια, φάρμακα, ενώ κάθε δυο-τρεις μέρες τους επισκέπτεται υπάλληλος του προγράμματος να δει τι χρειάζονται.
Η ίδια εργαζόταν ως κομμώτρια και ο άνδρας της είχε φούρνο στο Χαλέπι και ζούσαν ” μια πολύ καλή ζωή”, μέχρι που εξαναγκάστηκαν να φύγουν. “Μια ιστορία σαν πολλές άλλες, τι να σου λέω”, διηγείται και δε θέλω να την πιέσω να πει πράγματα που την πονάνε. Η Ελλάδα και οι άνθρωποί της της αρέσουν. “Μπορεί πολιτισμικά να είμαστε διαφορετικοί, αλλά η φύση, η θάλασσα είναι τα ίδια, οι άνθρωποι ανοιχτοί και φιλόξενοι.”
Το Πρόγραμμα Προσωρινής Μετεγκατάστασης Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας από τους φορείς υλοποίησής του είναι ο δήμος Αθηναίων. “Είχαμε βάλει στόχο να βρούμε 200 διαμερίσματα στην Αθήνα, να τα εξοπλίσουμε και να βοηθήσουμε τους ωφελούμενους πρόσφυγες για όλη τη διάρκεια της διαμονής τους. Ο στόχος επετεύχθη και πάμε να τον ξεπεράσουμε. Η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιοκτητών και γειτονιάς, είναι θετική, περισσότερο από όσο περιμέναμε”, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σάνυ Παρασκευοπούλου, υπεύθυνη του Προγράμματος για τον δήμο Αθηναίων. Ο κόσμος αυτός είναι σε κίνηση και η μια οικογένεια διαδέχεται την άλλη, όταν η πρώτη φεύγει για άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρει. Συμπληρώνει πως οι μετεγκαταστάσεις γίνονται, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, καθότι “οι χώρες που συμμετέχουν δηλώνουν κάθε μήνα πόσες θέσεις διαθέτουν”.