Με βαριά καταδίκη αλλά ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης για τη σκανδαλώδη υπόθεση της προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού υλικού από τη γερμανική εταιρεία «Hospitalia International».

Ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικό για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από κοινού με τη σύζυγό του, ύψους 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με… αναστολή έως τη δίκη του, σε δεύτερο βαθμό.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε τόσο στον Ανδρέα Μαρτίνη όσο και στη σύζυγό του κάθειρξη 10 ετών, με αναστολή, αναγνωρίζοντας και στους δύο, κατά πλειοψηφία, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, απορρίπτοντας εκείνο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που ζήτησαν οι συνήγοροί τους.

Ο άλλοτε πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» κρίθηκε ένοχος για μίζα που φέρεται να έλαβε από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος με τη γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. 

Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση (Μάιος 2016) και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας με περιοριστικούς όρους τον Αύγουστο του 2017. 

Έχει επίσης καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε επτά χρόνια κάθειρξη με αναστολή για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλίων του «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο τρίτος κατηγορούμενος για την υπόθεση, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης, αθωώθηκε. 

Παρά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου πάντως, ο Ανδρέας Μαρτίνης δεν επιστρέφει στη φυλακή έως ότου εκδικαστεί η έφεσή του. Ωστόσο, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, Γεωργία Μαρτίνη, είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ τους απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Μαρτίνης σε δήλωσή του υποστήριξε ότι σέβεται την κρίση του δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε την πικρία του για την καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση των νοσηλίων στο «Ερρίκος Ντυνάν», λέγοντας ότι «το δικαστήριο δεν αναγνώρισε την εξυπηρέτηση που έκανα σε χιλιάδες ασθενείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα νοσήλιά τους».

Ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε: «Η αναγνώριση του ελαφρυντικού δείχνει γενναιοψυχία και ανθρωπιά. Αυτή η γενναιοψυχία και η ανθρωπιά που επέδειξε το Τρ. Εφετείο Κακουργημάτων είναι κάτι που μας ικανοποιεί».