Πέντε χρόνια μετά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στη Σταδίου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους, και την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου για την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου τον Μάιο του 2010, ξεκινά η δίκη για την τραγική υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Μετά από τέσσερις αναβολές, οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, που βρίσκονταν στο υποκατάστημα της τράπεζας ενώ αυτό τυλιγόταν στις φλόγες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενοι είναι δύο νεαροί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.

Ο ένας, 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών φέρεται μαζί με άλλους δύο άγνωστους, να επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, ενώ ο 34χρονος συγκατηγορούμενός του στη δικογραφία φέρεται ότι εμπλέκεται στην επίθεση στον «Ιανό», στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο οι δύο κατηγορούμενοι παραπέφθηκαν σε δίκη, περιγράφεται βήμα βήμα πώς ενήργησαν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, Θεόδωρος Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα: «Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία “MARFIN-EGNATIA BANK” και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη…».

Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή ή μη του Θεόδωρου Σίψα, μετά την απολογία του, με αποτέλεσμα την τελική απόφαση να πάρει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Η μεν εισαγγελέας είχε ζητήσει την προφυλάκιση του αλλά ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση. Ως στοιχεία υποστηρικτικά της γνωμοδότησής της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε δύο καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι συσχετίζοντας φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες κατέληξαν ότι ο κατηγορούμενος «προσομοιάζει» με αυτόν που πέταξε τη μολότοφ μέσα στην τράπεζα.

Τελικά και Θ. Σίψας αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου.

Απ’ την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε αντιτείνει στις κατηγορίες ότι: «Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει».
«Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη».

Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας.

 Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορούμενου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης