Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης της ληστείας στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 και γύρω στις 07.30 το πρωί, δύο άνδρες με στολές παραλλαγής και καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλαν στο μουσείο και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν και έδεσαν τη φύλακα, την ώρα που έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, έτσι ώστε να μπει στο κτήριο και να αναλάβει υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπάζοντας τις γυάλινες προθήκες αφαίρεσαν εκθέματα, όπως αγαλματίδια και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Το πολυτιμότερο «λάφυρο» των ληστών ήταν ένα δαχτυλίδι του 14ου αιώνα π.Χ., που απεικονίζει έναν ταύρο και είχε βρεθεί σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο, στην περιοχή της Άνθειας.

Η φύλακας κατάφερε να λυθεί λίγο μετά τις 07.50 και ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «εγκέφαλος» της ληστείας φαίνεται πως ήταν ένας μικροπωλητής από την Αθήνα, 41 ετών, ενώ συνεργός του, ένας πρώην εργολάβος από την Πάτρα, 50 ετών. Μαζί με τους δύο δράστες βρίσκονταν επίσης άλλα τρία άτομα, ένας άνεργος άνδρας 36 ετών, ένας υπήκοος Αλβανίας και ένας πρώην υπάλληλος φαρμακείου από την Ηλεία.

Το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν οι δράστες επεχείρησαν να πουλήσουν το χρυσό δαχτυλίδι έναντι 300.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο «εγκέφαλος» της ληστείας επιθυμούσε αρχικά να το πουλήσει έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναγκάστηκε να μειώσει την τιμή.

Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, ήρθε σε επαφή μαζί του και έκλεισε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Όταν ο αστυνομικός αποκάλυψε την ταυτότητά του, ο άνδρας επιχείρησε να του επιτεθεί με όπλο.

Έπειτα από έγκαιρη επέμβαση άλλων αστυνομικών που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, ο 41χρονος «εγκέφαλος» και ο 50χρονος πρώην εργολάβος συνελήφθησαν και στη συνέχεια υπέδειξαν στους αστυνομικούς τη θέση Κοσκινά, αγροτική περιοχή στην Ηλεία, όπου και βρέθηκαν όλα τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο.

Αμφότεροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ληστεία, κλοπή αρχαιοτήτων, απόπειρα πώλησης αρχαίων και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Εκτός από τους δύο προαναφερόμενους, είχε συλληφθεί και ο 36χρονος άνεργος, ο οποίος όμως μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας. Αναζητούνται ο υπήκοος Αλβανίας και ο πρώην υπάλληλος φαρμακείου από την Ηλεία.

με πληροφορίες από το patrastimes

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης