Σε έντονο ύφος σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και ιδίως την εισβολή στη Μητρόπολη.
«Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε έναν χώρο και να προκαλεί καταστροφές. Εγώ φρίκαρα με αυτά που έγιναν στη εκκλησία, φανταστείτε να έμπαιναν σε ένα τζαμί τι θα γινότανε… θα τους είχαν λιντσάρει. Οι Χριστιανοί που ήταν στην εκκλησία έμειναν αποσβολωμένοι. Είναι πρωτοφανή αυτά που συνέβησαν» δήλωσε στο Πρακτορείο FM 104,9.
Παράλληλα, τάχθηκε κατά των διαδηλώσεων στο περιθώριο της ΔΕΘ, σημειώνοντας: «Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα εμπορικό, οικονομικό, τουριστικό γεγονός. Αυτό δεν συνάδει με διαδηλώσεις. Δεν πρέπει να γίνονται πολιτικού τύπου εκδηλώσεις στη διάρκεια της ΔΕΘ».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπουτάρης τάχθηκε κατά των εκλογών, λέγοντας πως «οι εκλογικές αναμετρήσεις δημιουργούν μια ανασφάλεια σημαντική». «Αυτή η κυβέρνηση βγήκε για μια τετραετία, πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και ο κόσμος μετά θα αποφασίσει» είπε, ενώ χαρακτήρισε «καλό παιδί» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ανέφερε ότι «ξεκίνησε τη στροφή που έπρεπε να κάνει και αντιλήφθηκε ότι το σύστημα στο οποίο είναι ενταγμένη η Ελλάδα είναι δυτικό, δεν αλλάζει εύκολα με επαναστάσεις». «Ο κ. Τσίπρας έκανε τις στροφές που έπρεπε να κάνει και είναι η αρχή μιας σώφρονας διακυβέρνησης» υποστήριξε.
Όσον αφορά το ζήτημα της νέας οφειλής του Δήμου στο ΙΚΑ είπε: «Η ιστορία συνεχίζεται. Έχει έρθει ένας έλεγχος από το ΙΚΑ γι’ αυτή την περίοδο και καταλόγισε στον δήμο έλλειμμα 4,5 εκατομμυρίων. Αυτό προφανώς προκύπτει από κάποια υπεξαίρεση, κάποια πλαστογραφία. Ζητήσαμε να κάνουμε εμείς ένα έλεγχο πιο ουσιαστικό για την οφειλή και θα δούμε τι θα προκύψει. Από τα έσοδα του δήμου θα προκύψει η πληρωμή. Υπενθυμίζω ότι είναι διπλή η πληρωμή. Υποτίθεται ότι πληρώθηκαν αυτά τα χρήματα εκείνη την περίοδο, τελικά δεν πληρώθηκαν και καλούμαστε να τα ξαναπληρώσουμε. Δηλαδή δύο φορές θα φύγουν από τα ταμεία του δήμου αυτά τα λεφτά. Και δεν έχουν τελειώσει τους ελέγχους όλα τα ταμεία, γιατί έχει πέντε-έξι ταμεία, που πληρώνουν εργαζομένους».
Ο κ. Μπουτάρης απάντησε και στις δηλώσεις του Σταύρου Καλαφάτη σύμφωνα με τις οποίες αν γίνει ανασχηματισμός, ο δήμος δεν θα αλλάξει γιατί δεν θα αλλάξει ο επικεφαλής. «Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Καλαφάτη είναι να αναλάβει τη δημαρχία. Τι ανακατεύεται στα εσωτερικά, αν γίνει ανασχηματισμός, αυτό είναι καθαρά δική μας υπόθεση. Στα μέσα της θητείας πάντα υπάρχουν αλλαγές, οι αντιδήμαρχοι είναι για δυόμισι χρόνια» είπε.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Φλαμπουράρη, ο Γ.Μπουτάρης είπε ότι συνομίλησε για την αποκατάσταση του καθεστώτος της παραλίας. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα λιμενικό γραφείο του δήμου Θεσσαλονίκης που θα διαχειρίζεται όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, διότι δεν μπορεί αυτό να το διαχειρίζεται ένας επενδυτής. Μέχρι τώρα, ακόμα και μια εξέδρα για να στήσουμε, έπρεπε να πάρουμε άδεια από το Λιμεναρχείο» είπε, προσθέτοντας:
«Βλέπουμε τι έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την COSCO είναι περισσότεροι πλέον οι εργαζόμενοι, τριπλασιάστηκαν τα φορτία έγινε το λιμάνι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης φθίνει. Να το πάρουν αυτοί, που ενδιαφέρονται, για να σηκώσει κεφάλι και να ησυχάσουμε. Τέτοιες επενδύσεις δεν μπορεί να γίνουν εύκολα από το κράτος».
Ως προς την κατάσταση της οικονομίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «δύο πράγματα είναι τα βασικά: να αποκατασταθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για τον επιχειρηματία και να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς».
Τέλος, σχετικά με τον ΟΑΣΘ ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι «ο οργανισμός πάει για αναθεώρηση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης. Είναι μια μονοπωλιακή κατάσταση, η οποία πρέπει να σταματήσει, πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση μέχρι να λειτουργήσει το μετρό και η παράκτια συγκοινωνία. Είναι το μόνο μέσο που διαθέτει η πόλη. Επειδή είναι απλήρωτοι δύο μήνες οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να ταλαιπωρείται όλος ο κόσμος. Είναι άδικο».