Άρχισε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση της έφεσης του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, με σκοπό να «σβήσει» τα εννέα χρόνια κάθειρξης, που καταδικάστηκε με την πρωτόδικη Εφετειακή απόφαση, για υπεξαίρεση χρημάτων από τη μονή Εφραίμ, τη δεκαετία του 1990.
Από το Εφετείο σήμερα πέρασαν, για να καταθέσουν πάνω από 10 ιερωμένοι και πιστοί, οι οποίοι χωρίς φόβο και πάθος , περιέγραψαν με αδρό τρόπο και καταλυτικές λεπτομέρειες, τις μεθοδεύσεις και τις ευρηματικότητες του κατηγορούμενου , πρώην μητροπολίτη, προκειμένου να μεταφέρει το ζεστό χρήμα των προσκυνητών –πιστών, σε ιδιωτικούς χώρους.
Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο προκάλεσε, στη 5μελή γυναικοκρατούμενη σύνθεση του δικαστηρίου, η οβιδιακή «μεταμόρφωση», της μοναχής Ευπραξίας, η οποία , ενώ ήταν η πρωταγωνίστρια στις καταγγελίες κατά του μητροπολίτη, στο ακροατήριο όχι μόνον τα πήρε πίσω, αλλά και προσπάθησε ανεπιτυχώς «να τον στηρίξει» δικονομικά .
Η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Καρέλου, αντέδρασε με τη στάση της μοναχής, και της υπενθύμισε, μήπως η στροφή της αυτή , οφείλεται στην χειροτονία της , ως ηγουμένη από το Παντελεήμονα, για να πάρει την απάντηση, ότι δεν έχει σχέση η χειροτονία της με τις προγενέστερες καταγγελίες της. Τότε εκνευρισμένη η πρόεδρος της επεσήμανε, γιατί τότε το Συμβούλιο Επικρατείας, ακύρωσε τη χειροτονία της, ως παράνομη, για να εισπράξει την εκκωφαντική… σιωπή της.
Μάχη έδωσε τέλος η πλευρά του Παντελεήμονα, για το χρόνο που ασκούσε διοίκηση ο πρώην Αττικής, ισχυριζόμενη, ότι αρμοδιότητες είχε από το 1996, ενώ τυπικά και ουσιαστικά όμως ανέλαβε το 1994. Η μετάθεση όμως της χρονολογίας είχε κρίσιμη σημασία, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου, αφορούσε το 1995, και ο Παντελεήμων ήθελε , κατά την υπερασπιστική του γραμμή να είναι χωρίς ευθύνες και εξουσίες , αυτό το χρόνο.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 85 εκατ. δραχ., ενώ κατά τους καταγγέλλοντες μάρτυρες το υπεξαιρεθέν ποσό ξεπερνά τα 120 εκατ. δραχ.