Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Δεν οργανώθηκε σωστά η αποστολή στη Λιβύη. Δεν ακολουθήθηκαν  τα πρωτόκολλα  ασφαλείας για μια τέτοια περιοχή. Μας διακατείχε μια κατάσταση που δεν συνάδει με την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων. Σαν να ήταν μια σχολική εκδρομή», αναφέρει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης σχετικά με το δυστύχημα στη Λιβύη όπου βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Ήταν λάθος μας καταρχάς που μπήκαν όλοι μαζί, στρατιώτες και μη σε ένα όχημα. Έπρεπε να βρίσκονται σε ξεχωριστά οχήματα. Ήταν επίσης λάθος μας που προβάλαμε στα social media την αποστολή μας όταν προσγειώθηκε η ομάδα μας στη Βεγγάζη. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό, έπρεπε να προστατεύσουμε κάποιες πληροφορίες», προσθέτει μεταξύ άλλων και συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιλέξαμε να πάμε μόνοι μας, χωρίς να ζητήσουμε τη βοήθεια άλλων δυνάμεων να παρακολουθούν. Οι περιοχές εκεί είναι διάτρητες από πλευράς ασφαλείας. Στην Ντέρνα κυριαρχούν ομάδες του Λιβυκού ΙSIS οι οποίες δεν υπακούουν πουθενά. Ίσως κάποιες υπακούουν την Τουρκία. Αυτά που είδα δεν ήταν μέτρα ασφαλείας ακόμα κι αν υπήρχε προπομπός οχήματος. Επίσης δεν είχαμε κάποιο κέντρο ελέγχου που να παρακολουθείται η κίνηση της αποστολής δορυφορικά. Να έχουμε πλήρη εικόνα και ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι άνθρωποί μας ανά πάσα στιγμή, να επιτηρείται στρατιωτικά η διαδρομή».

«Να ξέρετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το ΕΚΑΒ να πάει στην περιοχή, αρνήθηκαν, ζήτησε έπειτα από την Πυροσβεστική να πάει, αρνήθηκαν και έτσι έστειλαν τις Ένοπλες Δυνάμεις», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Ερωτηθείς για τον τρόπο του ατυχήματος ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ είναι ξεκάθαρος: «Με εκπλήσσει το μέγεθος της καταστροφής αλλά και ο ρόλος του προπορευόμενου οχήματος στο οποίο όπως μάθαμε εντός του υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης. Από τέτοια σύγκρουση το πετρέλαιο ξέρουμε πως δεν αναφλέγεται έτσι. Στην κίνηση φάλαγγας το προπορευόμενο όχημα είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει τον ρυθμό πώς πρέπει να πάνε. Μπορεί να απομακρύνεται και να γυρίζει κιόλας. Έπρεπε να υπάρχει επαφή μεταξύ των οχημάτων συνοδείας και του επικεφαλής της ομάδας στο λεωφορείο. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Σε τέτοια επίσης αποστολή πρέπει να έχεις μαζί σου το δορυφορικό τηλέφωνο, πάνω σου διότι είναι η διαφυγή σου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Τούρκοι που πήγαν εκεί δημιούργησαν συνθήκες για τις αποστολές τους. Το ίδιο και η Αίγυπτος με ισχυρές δυνάμεις. Και οι Ιταλοί έχουν οργανώσει ασφαλείς αποστολές», τονίζει ο στρατηγός.

«Μπορούσαμε να αφήσουμε τη βοήθεια στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης και να φύγουμε. Μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τους φίλους μας του Αιγυπτίους που ξέρουν καλύτερα τα πράγματα εκεί. Με τους Ιταλούς, με τους Γάλλους. Δεν το κάναμε. Επιλέξαμε να πάμε μόνοι μας. Οι στρατιώτες που στείλαμε έπρεπε να είχαν επιβιβαστεί με τους Λίβυους σε άλλα οχήματα ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στη Λιβύη, πρέπει να έχει παρουσία και ρόλο εκεί», καταλήγει.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης