Η μη συμμόρφωση της Πολιτείας στις αποφάσεις που έχουν δικαιώσει δικαστές και εισαγγελείς κρίνοντας αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» των αναδρομικών τους, θα απασχολήσει τη Διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η προσφυγή συνταξιούχου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έφερε το «καυτό» για τους δικαστικούς λειτουργούς θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ήδη το Α’ κλιμάκιο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4270/2014 και 4307/2014 αφού προσκρούουν στη συνταγματική επιταγή που επιτάσσει την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Με την ψήφιση των επίμαχων νόμων επί κυβέρνησης Σαμαρά, κόπηκαν στο μισό, τα αναδρομικά που έπρεπε να επιστραφούν στους δικαστές, μετά τις ευνοϊκές για αυτούς αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δη αυτών του Μισθοδικείου.

Ύστερα από σχετικό προδικαστικό ερώτημα που τέθηκε από την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Είχε προηγηθεί η προσφυγή συνταξιούχου ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος είχε ζητήσει την ακύρωση απόφασης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Φεβρουάριο του 2013 με την οποία αποφασίστηκε η παρακράτηση σε 6 μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξή του, του ποσού των 3.906,42 ευρώ, το οποίο εισέπραξε αχρεωστήτως, ως εκ της αναδρομικής μείωσης της σύνταξής από 1.8.2012 έως 31.12.2012, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του μνημονιακού νόμου 4093/2012.