Χρήστος Μαζάνης, Ανδρέας Ντίνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον «παράδεισο» της χασισοκαλλιέργειας και της διακίνησης ναρκωτικών αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το χωριό Λαζαράτι του Αργυροκάστρου στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις Αρχές, το συγκεκριμένο μέρος είναι ένα πραγματικό «κράτος εν κράτει» στη γειτονική μας χώρα, αφού η αποκλειστική βιοποριστική ενασχόληση των κατοίκων του είναι η καλλιέργεια και εμπορία ινδικής κάνναβης.

Την ίδια ώρα είναι γεγονός ότι η αλβανική αστυνομία αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αν και κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, όπως η διακοπή της υδροδότησης προκειμένου να μην ποτίζονται οι χασισοφυτείες, εντούτοις μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν έχουν αποδώσει.

Μιλούν τα όπλα και τα… μπαζούκας

Οι περίπου 5.000 κάτοικοι στο Λαζαράτι, όσες φορές η αστυνομία επιχείρησε να τους «ενοχλήσει», υπερασπίστηκαν το «ψωμί» τους με τα καλάσνικοφ και τα μπαζούκας, που διαθέτουν σε αφθονία και τα οποία προέρχονται από τη λεηλασία στρατιωτικών αποθηκών το 1997, στην οποία πρωτοστάτησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια όταν οι αλβανικές Αρχές οργάνωσαν σε συνεργασία με Ιταλούς καραμπινιέρους επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης, την εγκατέλειψαν στη μέση, καθώς οι μαφιόζοι του χωριού έπληξαν με αντιαεροπορικό πυροβόλο το ιταλικό ελικόπτερο που κατηύθυνε την επιχείρηση και λίγο έλειψε να το καταρρίψουν.

Σε μια άλλη προσπάθεια της αστυνομίας να συλλάβει μεγαλέμπορο ναρκωτικών, έγινε μάχη με πολυβόλα και μπαζούκας. Ο μαφιόζος σκοτώθηκε, αλλά οι κομάντος παραλίγο να αιχμαλωτιστούν από τους εμπόρους. Προς αντίποινα, συμμορίες συγχωριανών του επέδραμαν μέρα μεσημέρι στο Αργυρόκαστρο και έκαψαν το κτήριο της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως όταν οι «δουλειές» με την κάνναβη δεν πάνε καλά, οι κάτοικοι επιδίδονται σε ληστείες στα ελληνόφωνα χωριά του κάμπου της Δρόπολης και σε αυτοκίνητα που διασχίζουν τον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Κακαβιάς-Τιράνων.

Κάθε οικογένεια έχει τη δική της φυτεία

Τα ναρκωτικά βρίσκονται κυριολεκτικά στις αυλές των σπιτιών Σχεδόν κάθε οικογένεια στο συγκεκριμένο χωριό έχει τη δική της φυτεία ινδικής κάνναβης και ένα οπλοστάσιο, το οποίο τα μέλη της δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν, αν αισθανθούν ότι απειλείται το πολυτιμότερο για αυτούς αγαθό, δηλαδή οι καλλιέργειές τους.

Ακόμα και εκείνοι που δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με το επικερδέστατο «σπορ» υποχρεώνονται από τους άλλους να φυτέψουν λίγα δενδρύλλια στην αυλή ή έστω σε μία γλάστρα για να μη θεωρηθούν «καρφιά» της αστυνομίας.

Στο στόχαστρο των διεθνών διωκτικών αρχών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών αστυνομικών αρχών, από το Λαζαράτι διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες χασίς προς την Ελλάδα. Μάλιστα, το όνομα του συγκεκριμένου χωριού κατέχει περίοπτη θέση στην ατζέντα των διεθνών διωκτικών αρχών. Μεγάλα φορτία ναρκωτικών φθάνουν στη χώρα μας με μουλάρια και γαϊδούρια μέσω των συνόρων στην Ήπειρο, ενώ άλλες ποσότητες ταξιδεύουν με ταχύπλοα προς την Ιταλία.

Συνοριακοί φύλακες και αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Ελλάδας δίνουν καθημερινά μάχες με τους συχνά πάνοπλους και επικίνδυνους διακινητές. Το κυνηγητό γίνεται στα δύσβατα μονοπάτια κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων, από τη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας μέχρι την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας.

Αν και τους τελευταίους μήνες από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν κατασχεθεί χιλιάδες κιλά ναρκωτικών, παρά ταύτα τα «αποθέματα» είναι ανεξάντλητα, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία της αλβανικής αστυνομίας για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ο τζίρος μπορεί να φθάσει και τα 4,5 δις ευρώ

Υπολογίζεται ότι στο Λαζαράτι και στην γύρω περιοχή παράγεται το 50% του αλβανικού χασίς. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ήδη έχουν αυξηθεί κατά 40% οι ποσότητες που έχουν κατασχέσει οι αστυνομικές αρχές από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 έχουν κατασχεθεί μόνο στα όρια της Ηπείρου έξι τόνοι χασίς, ποσότητα που αντιστοιχεί στα 2/3 αυτής που είχε κατασχεθεί ολόκληρο το 2013 (εννέα τόνοι). Η ετήσια παραγωγή, που κυμαίνεται από τους 500 έως τους 1.000 τόνους, αποφέρει στους τοπικούς εμπόρους εντυπωσιακούς ετήσιους τζίρους, που μπορεί να αγγίξουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη από την καλλιέργεια και το εμπόριο των ναρκωτικών μπορεί να ξεπερνούν και το επίσημο αλβανικό Α.Ε.Π., καθώς εκτός του Λαζαρατιού μεγάλες φυτείες χασίς υπάρχουν και σε άλλες 12 Περιφέρειες, μεταξύ άλλων αυτές της Αυλώνας, της Σκόδρας, του Αργυροκάστρου και του Δυρραχίου.

Οι υψηλές διασυνδέσεις των βαρόνων 

Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι βαρόνοι στο Λαζαράτι διαθέτουν υψηλές διασυνδέσεις στα Τίρανα, οι οποίες τους παρέχουν κάλυψη. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που μπορεί να εξηγήσει την ιδιότυπη ασυλία αυτού του χωριού. Το χρήμα από τα ναρκωτικά τροφοδοτεί την τοπική οικονομία. Οι κάτοικοί του με το υψηλό εισόδημα αγοράζουν σπίτια και εκτάσεις, ενώ ξοδεύουν με άνεση τα χρήματά τους ενισχύοντας την αγορά. Παράλληλα, δίνουν δουλειά προσλαμβάνοντας εργάτες στη σπορά και τη συγκομιδή του χασίς.

Aκολουθούν φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις και τις φυτείες:

Πηγή φωτό: ΑΠΕ

Κάτοικος του χωριού ποζάρει με υπερηφάνεια σε αποθήκη γεμάτη κάνναβη

Κρυμμένες βαλίτσες με κάνναβη

Τα ναρκωτικά φυτεύονται δίπλα σε κεντρικούς δρόμους

Κάνναβη 200 κιλών κατασχέθηκε από την αλβανική αστυνομία

Αστυνομικοί ξεριζώνουν δενδρύλλια κάνναβης από αυλή σπιτιού

Αστυνομικοί εντόπισαν ναρκωτικά σε κρύπτη φορτηγού

Καύση ναρκωτικών από την αλβανική αστυνομία

Καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Χάρτης της περιοχής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης