Ντοκουμέντο για την κρατική διαφήμιση. Δείτε σε ποια εκδοτικά συγκροτήματα και Μέσα πήγαν εκατομμύρια ευρώ. Η «μάχη» στη Βουλή και τα βίντεο των ομιλιών.
Η zougla.gr αποκαλύπτει τις λίστες με τα ποσά και τα Μέσα που πήραν κρατική διαφήμιση. Μπορείτε να δείτε τα χρήματα που δόθηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
«Βόμβες» Καρατζαφέρη
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε στη zougla.gr αμέσως μετά από την ομιλία του στη Βουλή. Κατηγόρησε ευθέως τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο για το πού και πώς δίνεται η κρατική διαφήμιση. Μίλησε για εξαγορά συνειδήσεων πολλών δημοσιογράφων με «αγοραστή» τον υπουργό Επικρατείας.
Στη zougla.gr έδωσε τη δική του απάντηση ο Γιώργος Τράγκας, λέγοντας ότι ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε ρεπορτάζ για τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο και ότι δεν θα μπορούσε να είναι εκείνος που «έριξε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στα links που ακολουθούν μπορείτε να δείτε σε κατηγορίες, τα χρήματα που δόθηκαν ως κρατική διαφήμιση σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι κατηγορίες αφορούν σε έντυπα, τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Σκληρή μάχη στη Βουλή, αλλά ομόφωνη απόφαση για Εξεταστική
Αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους χαρακτήρισαν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, με τους εγκαλούμενους υπουργούς της ΝΔ να αρνούνται κάθε εμπλοκή τους σε παράνομες συναλλαγές και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αλλά και να ζητούν ομόφωνα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως άλλωστε και η ΝΔ που την έχει προτείνει.
Τελικά, λόγω διακομματικής συναίνεσης η ονομαστική ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε και η Βουλή θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Βατοπεδίου. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 23 μέλη και στις 15 Δεκεμβρίου 2008 οφείλει να παραδώσει το πόρισμά της.
Θ. Ρουσόπουλος: Είμαι ο γιος ενός ταχυδρόμου
Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος:
– εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου,
– ζήτησε να αποσυρθούν οι εις βάρος του κατηγορίες και
– κατέθεσε στοιχεία για επιχορηγήσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Ωστόσο, παρά τα κάποια χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ, είναι πολλοί αυτοί που μίλησαν περί «κύκνειου άσματος» και για το «τελευταίο αντίο» του Μεσσήνιου πολιτικού.
Οι ίδιοι σημειώνουν την απουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή, την οποία ερμηνεύουν ως έλλειψη στήριξης στον Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και αντίστροφα: ερμηνεύουν τους υπαινιγμούς Ρουσόπουλου περί «αριστοκρατικής» καταγωγής του κ. Παπανδρέου, ως έμμεση επίθεση στο πρόσωπο του επίσης «γαλαζοαίματου» αρχηγού της ΝΔ.
Ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για δολιότητα και προσπάθεια σπίλωσης με αστήρικτες κατηγορίες. Σημείωσε δε, ότι είναι διαφορετική η δική του διαδρομή από αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι ο γιος ενός ταχυδρόμου. «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Οδηγός μου είναι η ηθική, η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Μπορεί να έκανα λάθη, αλλά καμία πράξη μου δεν ήταν παράνομη. Ό,τι έχω πετύχει στη ζωή μου είναι καρπός της εργασίας μου και μόνο», τόνισε μεταξύ άλλων. Υπεραμυνόμενος της σχέσης του με τον ηγούμενο Εφραίμ, δήλωσε ότι ήταν μία σχέση πνευματική.
Ο υπουργός Επικρατείας σε έντονο ύφος μίλησε για πολιτικό κανιβαλισμό, ανήθικη πολιτική μεθόδευση και πρωτοφανή επίθεση εις βάρος του και απέδωσε τις κατηγορίες σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων από πλευράς του ΠΑΣΟΚ. «Από το 1847, που ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δεν υπήρξε παραπομπή υπουργού με μοναδικό στοιχείο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», είπε.
Περνώντας στην αντεπίθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέθεσε στοιχεία για επιχορηγήσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει τις κατηγορίες.
Ο κ. Ρουσόπουλος ανάφερε τα ποσά που έδωσαν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στη Μονή Βατοπεδίου:
1997: Κ. Λαλιώτης, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενέκρινε 50 εκατ. δρχ
1999: Κ. Βρεττός, υφ. Γεωργίας, χορηγία 441 εκατ. δρχ
1999: Ι. Μαγκριώτης, υπ. Μακεδονίας-Θράκης, χορηγίες 20 και 70 εκατ. δρχ
1999: Γ. Πασχαλίδης, υπ. Μακεδονίας-Θράκης, 30 εκατ. δρχ
1994: Κ. Τριαρίδης, υπ. Μακεδονίας-Θράκης, 1 εκατ. δρχ
1999: Χρ. Πάχτας, υφ. Οικονομικών, ενέκρινε επιχορήγηση 996 εκατ. δρχ.
Γ. Παπανδρέου: Ζητείται κυβέρνηση
Η κυβέρνηση χρεοκόπησε, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μία προεκλογικού ύφους ομιλία, εφ όλης σχεδόν της ύλης. «Απαιτούμε την αλήθεια τώρα, η οποία είναι προαπαιτούμενο για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Να ενισχυθούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας. Δεν αρκεί να είσαι πρωθυπουργός, πρέπει και να μην είσαι αιχμάλωτος συμφερόντων», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής «για μη σηκώνουν τις αμαρτίες άλλων», όπως είπε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ζητείται κυβέρνηση υπεύθυνη για να κάνει τομές και μίλησε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, ώστε ο λαός να εμπιστευθεί και πάλι την πολιτική.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του να συσταθεί εξεταστική και για τις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων και της Siemens. Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, λέγοντας ότι παραβίασε το Σύνταγμα, για να προστατεύσει υπουργούς.
Α. Παπαρήγα: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν
«Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά πολλές ελπίδες δεν υπάρχουν», είπε η Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο αν οι υπό συζήτηση Επιτροπές θα κατορθώσουν να διαλευκάνουν την υπόθεση Βατοπεδίου και να αποδώσουν ευθύνες.
Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να «χαριστεί σε κανένα κόμμα», έκανε λόγο για «τετρακομματική σύγκλιση» στο χειρισμό της υπόθεσης και τόνισε πως το ΚΚΕ δεν θα γίνει «πρεσβευτής της κάθαρσης».
«Υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε και τις δύο προτάσεις, διότι υπάρχουν τα στοιχεία και για την απόδοση πολιτικών ευθυνών και τη διερεύνηση ποινικών», είπε η κ. Παπαρήγα, συμπληρώνοντας: «οι ελπίδες είναι λίγες, αφού από την Εξεταστική θα συζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες επιφανειακά».
Α. Αλαβάνος: Ιερά SIEMENS
«Το Βατοπέδιο είναι η Ελλάδα και ολόκληρη η Ελλάδα είναι το Βατοπέδιο, είναι η ιερά SIEMENS», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλαβάνος απέρριψε την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, να προχωρήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το έργο της Εξεταστικής – και μετά να εξεταστεί το ζήτημα της Προανακριτικής, εφ’ όσον υπάρξουν στοιχεία ποινικής ευθύνης. «Η πρόταση Παναγιωτόπουλου, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ανασφαλών και μη προβλέψιμων εξελίξεων. Δεν θα επιτρέψουμε εμείς να υπάρξει παραγραφή εφ’ όσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το γεγονός ότι έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της εποχής του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι κώφευαν επί χρόνια στα σκάνδαλα και στη διαφθορά και χαρακτήρισε ως «μαφία» τον ηγούμενο Εφραίμ και «την κλίκα του», όπως είπε.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, δήλωσε ότι δεν μπορούν να μείνουν όπως είναι, «ο χωρισμός έχει γίνει στη συνείδηση των πολιτών, πρέπει και να τον θεσμοθετήσουμε» κατέληξε.
Γ. Καρατζαφέρης: Εξευτελίζει τον πρωθυπουργό ο Ρουσόπουλος
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε για «σύστημα Ρουσόπουλου» με «υπονομευτικό» χαρακτήρα προς την πολιτική του Κ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως είπε, εντοπίζεται στην επιλεκτική κατανομή των κονδυλίων της κρατικής διαφήμισης σε συγκεκριμένα πρόσωπα από το χώρο των ΜΜΕ.
«Πρέπει να αποκρούσουμε το σύστημα Ρουσόπουλου που δηλητηριάζει τον τόπο και τους θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους εκδότες και ποσά.
«Η προκλητικότητα του Θ. Ρουσόπουλου με οδήγησε να πάρω θέση. Όταν διαπίστωσε ότι η πιθανότητες να μπει στον Κορυδαλλό ήταν πολλές, τα έριξε στον πρωθυπουργό», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Π. Παυλόπουλος: δεν είμαστε δέσμιοι συμφερόντων
«Μίλησε ο κ. Παπανδρέου για κυβέρνηση δέσμια συμφερόντων. Είτε το θέλετε, είτε όχι, απέναντι σε μια τακτική, που από αυτό το βήμα και αυτή τη Βουλή, στην κρίσιμη στιγμή των Ιμίων λέγατε «ευχαριστώ στους Αμερικανούς», η κυβέρνηση Καραμανλή, είπε το «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν, διαμόρφωσε ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική και έβαλε το βέτο στο Βουκουρέστι. Έτσι, για να ξέρουμε ποιος μπορεί να παίρνει αποφάσεις και ποιος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Παυλόπουλος και αναρωτήθηκε «μήπως επειδή είναι ανεξάρτητη αυτή η κυβέρνηση, υφίσταται τις βολές που δέχεται;»
Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών πρόκρινε το έργο της Εξεταστικής, που θα μπορεί να διερευνήσει και την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, «οι ευθύνες της οποίας έχουν παραγραφεί».
«Η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή αποτελεί προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Θίγει και το μέλλον, όταν 30 βουλευτές θα μπορούν να έρχονται και να δημιουργούν εντυπώσεις. Με προχειρότητες και αοριστολογίες, εμείς δεν προχωράμε και δεν πρόκειται να συμπράξουμε στην ποινικοποίηση» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Π. Δούκας- Ε. Μπασιάκος: Eίμαστε σύννομοι
Στις ομιλίες τους, οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Πέτρος Δούκας, υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία κατά του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος υποστήριξαν ότι
-οι αποφάσεις τους ήταν σύννομες και ελήφθησαν μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
-ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες και
-ότι η κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων παραχωρήθηκε επί ΠΑΣΟΚ
«Δεν έχω υπογράψει τίποτε χωρίς εισήγηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του κ. Μπασιάκου, ο οποίος δήλωσε ότι εφήρμοσε σχολαστικά το νόμο και ότι δεν έχει υπογράψει καμία παράνομη πράξη.
Σε κλίμα έντασης η συζήτηση
Πριν ακόμη το ζήτημα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής συζητηθεί επί της ουσίας, ετέθησαν δύο θέματα:
– η ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, την οποία ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το ΚΚΕ.
– η συμπεριφορά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, η οποία χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι διατυπώνει κρίσεις για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί η ίδια η κρίση των βουλευτών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως το κόμμα του δεν ζητά αναβολή της συζήτησης για την Προανακριτική, αλλά «αν άλλα κόμματα θέτουν ζήτημα αναβολής της συζήτησης της Παρασκευής, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, κατηγόρησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι, ενώ ζητούσαν επίμονα τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, τώρα που ο φάκελος έφτασε στο Κοινοβούλιο, διατυπώνουν ενστάσεις. «Αντί να ευχαριστήσουμε τη Δικαιοσύνη με όποια όργανα και αν ενήργησε, φτάνουμε στο σημείο να καταφερόμαστε εναντίον του κυρίου Σανιδά», παρατήρησε.
Οι εισηγήσεις
Κατά την ομιλία του, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία και αμοραλισμό», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι τότε υφυπουργοί, Γ. Δρυς και Α. Φωτιάδης, παρέδωσαν το 2003 τη λίμνη Βιστωνίδα στη Μονή Βατοπεδίου, καταθέτοντας και σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
Απαντώντας, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντίνος Ρόβλιας, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την πρόταση για Προανακριτική, γιατί επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για την προ του 2004 περίοδο και ανέφερε πως ο κ. Φωτιάδης ανέπεμψε γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, που αρχικά είχε αποδεχθεί να μην προβάλλει δικαιώματα το Δημόσιο επί της λίμνης Βιστωνίδας.
Ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επέρριψε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλάκος, «τόσο για την ουσία όσο και για τον ελεγκτικό χειρισμό της υπόθεσης», όπως είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, καταλόγισε ευθύνες και στα δύο κόμματα εξουσίας. «Για μας είναι σωστό αυτό που λέει η ΝΔ. Όταν παρέλαβε την εξουσία, η λίμνη Βιστωνίδα είχε παραδοθεί, με πρωτόκολλο παράδοσης το 2003. Αυτό όμως είναι φύλλο συκής. Γιατί δεν καταργήσατε τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και πάνω στο βράχο του ΠΑΣΟΚ, χτίσατε ακρόπολη σκανδάλων;», είπε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.
Όμως, τα λεγόμενα Γ. Δραγασάκη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Ν. Ρόβλιας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθεια συμψηφισμού».
Πώς σχολιάζουν το θέμα εκδότες, βουλευτές και καλλιτέχνες
Ο εκδότης Αντώνης Δελατόλας, σχολιάζοντας στη zougla.gr τα όσα κατήγγειλε χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, για το πού και πώς δίνεται η κρατική διαφήμιση ανέφερε ότι όποιος έχει στοιχεία για τέτοιου είδους παράνομες δοσοληψίες, έχει την υποχρέωση να δίνει ονόματα.
Ο Γιάννης Μανώλης μιλώντας στη zougla.gr για τη «διανομή» των κρατικών διαφημίσεων, δήλωσε ότι το παιχνίδι αυτό παίζεται εδώ και χρόνια και είναι μεγάλο.
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Θοδωρής Αθερίδης, ανέφερε στη zougla.gr ότι είναι υπέρ των κρατικών επιχορηγήσεων και πιστεύει πως είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν παράπονα.