Το πειραματικό φάρμακο Qnexa απέκτησε την υποστήριξη ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών που γνωμοδότησαν υπέρ του, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι ίσως αποτελέσει το πρώτο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που μπορεί να εγκρίνει ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) μετά από 13 χρόνια (δηλαδή από το 1999 όταν εγκρίθηκε το Xenical).

Να σημειωθεί ότι συνήθως μετά την έγκριση ενός φαρμάκου από τον αμερικανικό FDA ακολουθεί και το ευρωπαϊκό «πράσινο φως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο φάρμακο μαζί με δυο ακόμη φάρμακα αδυνατίσματος είχε ήδη απορριφθεί από τον FDA προ διετίας. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών δήλωσε ότι έχει πειστεί για τα οφέλη του φαρμάκου και ότι τα οφέλη αυτά υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων για την υγεία από τη λήψη του φαρμάκου. Οι ειδικοί πάντως διχάστηκαν ως προς το αν πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για την ασφάλειά του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καρδιά, πριν ή μετά την έγκρισή του.

Το εν λόγω φάρμακο συνδυάζει την ανορεξιογόνο ουσία φεντερμίνη και την νευροτροποποιητική ουσία τοπιραμάτη (αντιεπηλιπτικό). Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρία μετά από ένα χρόνο λήψης του μειώνεται το σωματικό βάρος κατά 10%. Ωστόσο, οι πιθανές παρενέργειές του δεν είναι αμελητέες. Η λήψη του φαρμάκου έχει συσχετιστεί με γενετικές ανωμαλίες, αρρυθμίες, πιθανώς με καρδιακά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με το FDA οι ασθενείς που έχουν ήδη πάρει το φάρμακο ανέφεραν και άλλα προβλήματα όπως απώλεια της μνήμης και ταχυπαλμίες συγκριτικά με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Να σημειωθεί ότι ο FDA δεν απαιτείται να λάβει υπόψη του τη γνωμοδότηση του ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, αν και αυτό δεν αποκλείεται. Η τελική απόφαση του αμερικανικού φορέα αναμένεται στις 17 Απριλίου του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης