Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών – μια ενδοκρινολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει το 10-15% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας είναι από τις πιο συχνές αιτίες υπογονιμότητας.
Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο πάθηση, έχουν πολλαπλές μικρές κύστες στις ωοθήκες τους. Οι κύστες αυτές δημιουργούνται όταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος της γυναίκας.

Η ωοθήκη είναι διογκωμένη και υπάρχει αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και οιστρογόνων, η οποία σε συνδυασμό με την απουσία ωορρηξίας ενδέχεται να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται στις γυναίκες με πολυκυστικές, περιλαμβάνουν επιγραμματικά: ακμή, παχυσαρκία, διαταραχές περιόδου, αυξημένη τριχοφυΐα,υπογονιμότητα.

Η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης γίνεται καταρχήν με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού της ασθενούς και σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα. Η διερεύνηση συνεχίζεται με Διακολπικό Υπερηχογράφημα Ωοθηκών και εν συνεχεία με έλεγχο του ορμονικού προφίλ της ασθενούς με μια σειρά εξετάσεων (π.χ. ανδρογόνα, LSH, FSH). Επίσης, σε πολλές ασθενείς παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ωστόσο παρόλο που έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, δεν έχει βρεθεί απάντηση όσον αφορά την αιτιοπαθογένεια της νόσου αυτής. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η χαρακτηριστική εικόνα των ωοθηκών (πολλαπλές κύστεις στην περιφέρεια), προκαλείται όταν υπάρχει ανωοθυλακιορηξία (απουσία ωορρηξίας για μεγάλο διάστημα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μονίμως αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων και οιστρογόνων, που δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, ενώ η παχυσαρκία εντείνει το πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στην ενισχυμένη παραγωγή οιστρογόνων από το λιπώδη ιστό. Επιπρόσθετα, τα επινεφρίδια δύναται να παράγουν αυξημένα ανδρογόνα και να συμβάλλουν, με αυτόν τον τρόπο στο σύνδρομο.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης