Είστε έγκυος; Ήρθε η στιγμή, να αρχίσετε να προσέχετε λίγο περισσότερο τη διατροφή σας. Να σκέφτεστε τι τρώτε και να προσαρμόσετε ανάλογα το διαιτολόγιό σας.
Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να τρώτε υγιεινά και ποια προϊόντα θα είναι καλό να αποφύγετε.
Η υγιεινή διατροφή της μητέρας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μια μητέρα μπορεί να κάνει για το μωρό της. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες στην περίοδο της εγκυμοσύνης παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και για τηνκαλή κατάσταση του οργανισμού της μέλλουσας μητέρας, ενώ επηρεάζουν άμεσα και το συνολικό βάρος που θα πάρει η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης.
Το θέμα είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να βοηθήσετε οι ίδιες στην καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Στο τέλος αυτής της προσπάθειας, όχι μόνο θα έχετε μια καλή κύηση και ένα υγιές μωρό, αλλά θα μπορέσετε να επαναφέρετε το σώμα σας στην αρχική του κατάσταση πιο εύκολα.
Η διατροφή σας λοιπόν πρέπει να περιέχει:
1. Πρωτεΐνες καλής ποιότητας
2. Υδατάνθρακες καλής ποιότητας
3. Λιπίδια (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα)
4. Ασβέστιο και βιταμίνη D
5. Σίδηρο και φυλλικό οξύ
6. Διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Που βρίσκονται τα θρεπτικά στοιχεία
Πρωτεΐνες: Ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, φασόλια, φακές.
Βιταμίνη D: Ψάρι, γάλα, τυρί, αυγό.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Πολύσπορο ψωμί, δημητριακά, πράσινα λαχανικά, κρέας, αυγά, όσπρια, τυρί.
Φυλλικό οξύ: Πράσινα λαχανικά, φακές, αμύγδαλα, καρύδια, πιπεριές, ντομάτες, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, φράουλες, σέλινο, πεπόνι, χυμός πορτοκαλιού, χυμός λεμονιού, σπαράγγια, κρεμμύδια, βερίκοκο, αχλάδι.
Ασβέστιο: Γάλα και προϊόντα γάλακτος (γιαούρτι, τυρί).
Ψευδάργυρος: Κρέας, αυγά, θαλασσινά.
Μαγνήσιο: Πατάτες, προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί και δημητριακά), καλαμπόκι.
Σίδηρος: Αυγά, κρέας, πράσινα λαχανικά, δημητριακά, φακές και κόκκινα φασόλια.
Τι απαγορεύεται
Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να καταναλώνετε κρέατα και ψάρια εάν δεν είναι καλοψημένα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης. Ακόμη, βγάλτε από το διαιτολόγιό σας το συκώτι και τα προϊόντα που το περιέχουν, όπως το πατέ, γιατί η βιταμίνη Α σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνη για το μωρό. Αποφύγετε τα μαλακά τυριά τύπου μπρι και ροκφόρ για τον κίνδυνο των λοιμώξεων. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση των αυγών, πρέπει να τα πλένετε και να τα τρώτε πολύ καλά βρασμένα. Επίσης, μην καταναλώνετε προϊόντα που τα περιέχουν ωμά, όπως η σπιτική μαγιονέζα. Να πίνετε μόνο παστεριωμένο γάλα και να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ελαττώστε τον καφέ, σταματήστε να πίνετε αλκοόλ και να καπνίζετε. Πίνετε αρκετό νερό και ακολουθήστε ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.