Σχεδόν δύο δεκαετίες πέρασαν από την ημέρα που έπεσε το «τείχος του Βερολίνου». Σήμερα «η ενωμένη Γερμανία ζει δεκαοκτώ χρόνια κοινής πορείας», σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau, με αφορμή τη σημερινή επέτειο.
«Το ότι οι σημερινοί 17ρηδες νομίζουν ότι ο Έριχ Μίλκε ήταν συγγραφέας και όχι αρχηγός της STAZI» σημαίνει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ξεχάστηκε προσθέτει η εφημερίδα.
Τα προβλήματα παραμένουν
Ωστόσο, τα προβλήματα που δημιούργησε ο διχασμός δεν έχουν ακόμη εκλείψει. Το κυριότερο είναι οι οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ πρώην Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Τα 18 χρόνια που πέρασαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί στις πρώην ανατολικές περιοχές, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να σταθεί στα πόδια της.
Η μεταφορά πόρων από τη δυτική στην ανατολική Γερμανία φτάνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ωστόσο η δυναμική της οικονομίας της δεν ξεπερνά το 67% του επιπέδου της δυτικής Γερμανίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς θα περάσει τουλάχιστον μία ακόμη δεκαετία για την πλήρη ανάπτυξη της ανατολικής Γερμανίας.
Η ανατολική Γερμανία, από κοινωνικής πλευράς, παραμένει μία από τις προβληματικότερες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανεργία παραμένει στο 13%, πολύ πάνω από το μέσο όρο, σχολεία κλείνουν, σπίτια μένουν κενά. Αλλά ακόμα και αυτοί που εργάζονται, δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αποδοχές, γιατί οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλότερες απ ότι στη δυτική Γερμανία. Ουσιαστικά τα ανατολικά κρατίδια έχουν μετατραπεί σε μία ζώνη χαμηλών ημερομισθίων και οι ανατολικογερμανοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσκόπησης, για το τι περιμένουν από την Καγκελάριο Ά. Μέρκελ οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας δηλώνουν τρεις επιθυμίες: Περισσότερες θέσεις εργασίας, τις ίδιες αποδοχές και τις ίδιες συντάξεις με τη δυτική Γερμανία.