Προσερχόμενος στη Σύνοδο των κρατών-μελών, ο Donald Tusk δεν άφησε πολλά περιθώρια για εναλλακτικές στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία της Κοινής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, είπε: “Καλωσορίζω την πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων. Η φύλαξη των συνόρων θα έπρεπε να είναι στη δικαιοδοσία των κρατών […] Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει ευάλωτη, όταν μέλη του Σένγκεν δεν είναι ικανά να προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Αν απορρίψουμε την πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να βρούμε μια άλλη, εξίσου επώδυνη εναλλακτική.”
Στο θέμα της Αγγλίας, ο κ. Tusk είπε πως “υπάρχει καλή θέληση από όλα τα κράτη-μέλη αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι στοιχεία της βρετανικής πρότασης παραμένουν απαράδεκτα.”
Όσον αφορά τη νομισματική ένωση, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου ανέφερε πως “ακόμη κι αν η Ευρώπη κατακλύζεται από τη μεταναστευτική κρίση, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καλύτερες μέρες. Σε αυτή τη σύνοδο τα κράτη-μέλη πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν είναι έτοιμα να πάρουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την τραπεζική ένωση και την οικονομική διοίκηση.”
Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande προσερχόμενος στη σύνοδο είπε στους δημοσιογράφους πως “Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”.
Ο κ. Hollande δήλωσε “απόλυτα σύμφωνος” με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. “Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία”, δήλωσε ο κ.Hollande.
“Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”, δήλωσε ο Francois Hollande, προσθέτοντας παράλληλα ότι “θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες”.
