Ένας μικρός κροίσος από το Καζακστάν, ο επιχειρηματίας Daniyar Abulgazin, του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, ήταν ένας από τους επιβαίνοντες υπήκοους Καζακστάν στη θαλαμηγό Περσεφόνη στην Ύδρα, από την οποία  το βράδυ της περασμένης Παρασκευής εκτοξεύθηκαν δεκάδες πυροτεχνήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά το πευκοδάσος του νησιού και να γίνουν στάχτη τουλάχιστον 300 στρέμματα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να συλληφθούν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στον ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Public Eye, ο 55χρονος Daniyar Abulgazin, είναι ένας «τέλειος υπολοχαγός» του ισχυρού οικονομικού παράγοντα της χώρας Timur Kulibayev, ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα αποφοιτώντας το 1991.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Abulgazin από την αρχή ξεχώρισε και εξελίχθηκε στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο Timur Kulibayev πιθανώς γνώρισε τον Daniyar Abulgazin στην κρατική εταιρεία Kazakh Oil το 2002. Από τότε δεν έχουν απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο. Ο Daniyar Abulgazin του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, προσέφερε στον γαμπρό του προέδρου Timur Kulibayev αφοσίωση και εμπειρία που χρειαζόταν. Ο Dias Suleimenov, γαμπρός του Daniyar Abulgazin εντάχθηκε γρήγορα στη φιλόδοξη τριάδα.

Όπως γράφει το kiar.center, δυστυχώς για την εταιρεία, η αλληλογραφία μεταξύ του Daniyar Abulgazin και του Dias Suleimenov σχετικά με πετρελαϊκές υποθέσεις διέρρευσε στο διαδίκτυο και έγινε αυτό που είναι γνωστό ως «Kazaworld leaks». Ο Timur Kulibayev διορίστηκε ως επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Πλούτου και τον ακολούθησε ο Daniyar Abulgazin. Ο Abulgazin ήταν ο επικεφαλής διαχειριστής του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του KazMunayGas – του κρατικού γίγαντα του Καζακστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί ο Timur Kulibayev και ο Daniyar Abulgazin ενεργούσαν προς το συμφέρον της εταιρείας Vitol διατηρώντας παράλληλα τις δικές τους εταιρικές θέσεις. Επέτρεψαν στη Vitol να αποκτήσει το μονοπώλιο στην εμπορία των πετρελαϊκών πόρων του Καζακστάν έναντι μίζας που έδωσαν σε ένα περίπλοκο σχέδιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη δίωξη.

Η Vitol απέκτησε τον έλεγχο των δύο σημαντικότερων κοιτασμάτων πετρελαίου παρέχοντας δάνειο στην KazMunayGas.

Η συμφωνία «μετρητά για αργό πετρέλαιο» έδωσε στη Vitol προνομιακή πρόσβαση. Δεν υπάρχει τίποτα εγκληματικό σε αυτό από μόνο του, εφαρμόζεται συχνά σε χώρες του τρίτου κόσμου που διψούν για μετρητά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάνει την εικόνα ολοκληρωμένη. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια κατέληξε στις τσέπες της φατρίας Nazarbayev/Kulibayev.

Τα αρχεία της Kazaworld δείχνουν ότι η προνομιακή θέση της Vitol αποκτήθηκε με την εκμετάλλευση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Το σύστημα βασιζόταν στην ανάληψη κοινής επιχείρησης και καταχωρήθηκε το 2003 από τη Vitol στο Ρότερνταμ.

Το όνομα της εταιρείας είναι Ingma Holding BV. Δημιουργήθηκε για να «επενδύσει στο Καζακστάν», αλλά στην πραγματικότητα η Ingma Holding BV εξυπηρετεί αντίθετο σκοπό, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

Ο Daniyar Abulgazin και η ομάδα του τη δημιούργησαν για να αποσπάσουν χρήματα από το Καζακστάν και να δωροδοκήσουν τις τοπικές κρατικές αρχές. Η μικρή και φαινομενικά άγνωστη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας κρυμμένος έμπορος πετρελαίου παγκόσμιας κλάσης με πωλήσεις και έσοδα δισεκατομμυρίων.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2016 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 93,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το 1/5 του συνολικού πετρελαίου που εξάγεται από το Καζακστάν. Η Ingma δήλωσε τα έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων που καταβλήθηκαν στους μετόχους της ιδιωτικής εταιρείας χωρίς να δηλώσει ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης