Τα σχέδια του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανατράπηκαν την τελευταία στιγμή. Σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ουκρανία από κοινού με τους ομολόγους του από την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, μετά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία και τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.  

Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν να στείλουν από κοινού ένα «ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ουκρανία». Ωστόσο, το Κίεβο δεν θέλησε κάτι τέτοιο, όπως έκανε γνωστό από τη Βαρσοβία ο Γερμανός Πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη η επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Πολωνία είχε σκοπό να υπογραμμίσει τη στήριξη προς τον ουκρανικό λαό που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, αλλά και προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Πολωνία – μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια. 

Αιτία το φιλορωσικό παρελθόν του 

Για την ουκρανική κυβέρνηση  ο Γερμανός Πρόεδρος ταυτίζεται με τη φιλορωσική γερμανική πολιτική δεκαετιών, δεδομένου ότι διετέλεσε υπ. Εξωτερικών αλλά και επικεφαλής της Καγκελαρίας σε περιόδους κατά τις οποίες η Γερμανία επιδίωξε στενή συνεργασία με τη Μόσχα και προσωπικά με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό του επιρρίπτει με κάθε αφορμή -πιο πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel- και ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, λέγοντας μάλιστα ότι ο Γερμανός Πρόεδρος δεν είναι ειλικρινής ως προς την αλλαγή στάσης έναντι της Ρωσίας. Για τον Μέλνικ τόσο ο ίδιος ο Γερμανός Πρόεδρος όσο και στενοί του συνεργάτες, όπως ο Γενς Πλέτνερ, σύμβουλος του νυν καγκελαρίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακολούθησαν για χρόνια μια πολιτική φίλα προσκείμενη στη Μόσχα. 

Την ίδια ώρα πάντως τρεις πρόεδροι κρίσιμων επιτροπών του γερμανικού Κοινοβουλίου, η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (επιτροπή Άμυνας), Άντον Χοφράιτερ (επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και Μίχαελ Ροτ (επιτροπή Εξωτερικών) σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες βρίσκονται στην ουκρανική πόλη Λβιβ, στα σύνορα με την Πολωνία, για να συναντήσουν εκπροσώπους του ουκρανικού Κοινοβουλίου. 

Τι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες

 Η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Μια απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι διεμήνυσε στον Γερμανό ομόλογό του ότι προς το παρόν δεν αποδίδει σημασία στην επίσκεψή του στο Κίεβο. Ο Γερμανός Πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος στη χώρα που πλήττεται από τη βία του Πούτιν. Ισχύει όμως αυτό και για τη γερμανική βοήθεια, η οποία -αν και καθυστερημένα- μεταφράζεται σε μια εκτεταμένη αποστολή όπλων; Κανείς δεν περιμένει ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά ίσως λίγη περισσότερη ευαισθησία. Η παρατεταμένη τύφλωση του Σταϊνμάιερ για την αληθινή φύση του Πούτιν μπορεί να μη διορθώνεται από μακριά, αλλά θα ήταν έξυπνο, ιδίως σε καιρό πολέμου, να μπορεί κάποιος να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πραγματικούς εχθρούς και δύσκολους φίλους».

Παρόμοια άποψη έχει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Δεν ήταν σοφή απόφαση να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Γερμανός Πρόεδρος. Κάτι τέτοιο δεν κάνει πιο πιθανή την επίσκεψη του (καγκελαρίου) Σολτς στο Κίεβο. Από αυτή την προσβολή ο Πούτιν θα αποκομίσει την ελπίδα ότι δημιουργούνται οι πρώτες ρωγμές στο στρατόπεδο των αντιπάλων του. Με όλη την κατανόηση για την απελπιστική κατάσταση των Ουκρανών, όποιος έχει έναν εχθρό όπως ο Πούτιν δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τους φίλους του, ειδικά τη σχέση του με τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης