Mε αφορμή την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων στα ελληνικά νησιά, υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια της Τουρκίας εκπόνησαν νέα στρατηγική, με την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν, που στοχεύει σε μια «διοικητική εισβολή» στο Αιγαίο. 

Η ιδέα της συνδιοίκησης στο Αιγαίο και μάλιστα σε κρίσιμες περιοχές στην οριογραμμή με τα τουρκικά χωρικά ύδατα, έπεσε στο τραπέζι πριν μερικές εβδομάδες στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θέλουν να ελπίζουν ότι όχι μόνο θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος του προσφυγικού ρεύματος μέσω αυτής, αλλά θα μπουν οι βάσεις για εκτόνωση της παραδοσιακής έντασης μεταξύ των δυο χωρών και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε στην γερμανική «FAZ» από κοινοτικούς αξιωματούχους, προβλέπεται η κοινή επιτήρηση και έλεγχος των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών από κοινές αποστολές του ελληνικού και τουρκικού Λιμενικού.

Την διοίκηση και τον συντονισμό της επιχείρησης αναμένεται να αναλάβει η Frontex, μια εξέλιξη που θα δώσει ευθέως την εντύπωση της «φιλανδοποίησης» μεγάλου μέρους του Αιγαίου.

Οι κοινές αυτές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν στην πλήρη αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο, καθώς θα εμφανισθεί η Ελλάδα να αποδέχεται κοινές δράσεις με την Τουρκία (υπό τη διοίκηση διεθνούς οργανισμού) σε θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών αλλά και εντός ελληνικού εναέριου χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν αυτά τα σχέδια προχωρήσουν, η Τουρκία επιτυγχάνει ουσιαστικά την ακύρωση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και θέτει τις βάσεις για να επιτύχει την κορυφαία διεκδίκηση της έναντι της Ελλάδας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Σοβαρά προβλήματα επίσης θα ανακύψουν όταν υπάρξουν περιστατικά με σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες»: Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα πρακτικές της, η Τουρκία θα επιδιώξει εσκεμμένα να κατευθυνθούν βάρκες με προσφυγές στην περιοχή π.χ. των Ιμίων.

Υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση στελεχών της Κομισιόν είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις των Βρυξελλών. Η κορύφωση του προσφυγικού ρεύματος προς την Κεντρική Ευρώπη, δίνει την αφορμή στην Ε.Ε. να στραφεί εναντίον της χώρας μας για υποτιθέμενη αδυναμία φύλαξης των συνόρων. Έτσι αναπαράγονται τα σενάρια αυτά που μόνο την Τουρκία ευνοούν.

Άκαρπη η επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Πάντως, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση των προσφύγων από τη Συρία, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους ιθύνοντες της Ε.Ε.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαχειρισθεί καλύτερα τη φύλαξη των συνόρων της, όμως το ίδιο περιμένουμε να κάνει και η Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική βοήθεια, τη διαχείριση των συνόρων, τη μάχη κατά των διακινητών, τις πολιτικές ενσωμάτωσης και την ελευθέρωση της άδειας θεώρησης εισόδου. «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ζητήματα με την Τουρκία. Συζητήσαμε επίσης για το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία» δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Στην τοποθέτησή του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. συνεχίζει να αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. θα πρέπει να απαλλαγεί από τεχνητά πολιτικά εμπόδια.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι «αν θέλουμε να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση, πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα: Να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό, να δημιουργήσουμε ασφαλή ζώνη προστατευμένη από την τρομοκρατία και τέλος, να δημιουργήσουμε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Η Τουρκία καταγγέλλει Ρωσία

Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα μετά από δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες –όπως κατήγγειλε- παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα με τη Συρία από ρωσικό μαχητικό.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, η εν  λόγω παραβίαση σημειώθηκε την Κυριακή. Το ΝΑΤΟ σε ειδική διάσκεψη που συγκλήθηκε μετά από τουρκικό αίτημα, κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και αμάχους».

Η Ρωσία παραδέχθηκε πως η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «για λίγα δευτερόλεπτα», οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως «η Τουρκία θα τηρούσε το δικαίωμά της αν κατέρριπτε τα αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν λάβει εντολή από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, «να προχωρούν σε ανάσχεση κάθε “πετούμενου”» μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο «πρόκλησης ρωσο-τουρκικής κρίσης», λέγοντας ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοικτοί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης