Οι μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Aquarius θα επιβιβασθούν σε περιπολικό σκάφος σε διεθνή ύδατα και θα μεταφερθούν στη Μάλτα, η οποία στη συνέχεια θα τους στείλει σε τέσσερις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα και η Γαλλία και πάλι επεμβαίνουν για να λύσουν ένα αδιέξοδο με μετανάστες», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. «Με τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες θέλουμε να δείξουμε πως η πολυμερής προσέγγιση είναι δυνατή» πρόσθεσε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 58 μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο Aquarius «θα επιβιβασθούν σε πλοίο των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας σε διεθνή ύδατα» και θα μεταφερθούν στη Μάλτα πριν σταλούν σε τέσσερα κράτη της ΕΕ, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Μούσκατ Κουρτ Φαρούτζα, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες τέσσερις χώρες πρόκειται.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί «μόλις καταστεί δυνατό από άποψη επιμελητείας» και πως «η κυβέρνηση της Μάλτας συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια σε καθαρά ανθρωπιστική βάση».

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Μάλτας εκδόθηκε έπειτα από εκείνη που είχε γίνει νωρίτερα σήμερα από την πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία έκανε γνωστό πως κατέληξε σε συμφωνία με τη Γαλλία και την Ισπανία για να υποδεχθεί 10 από τους 58 μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μάλτας, μόλις οι μετανάστες μεταφερθούν σε πλοίο της Μάλτας, το Aquarius θα συνεχίσει τον πλου του προς τη Μασσαλία «για να τακτοποιήσει την κατάστασή του, δεδομένου ότι του αφαιρέθηκε η σημαία».

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ SOS Mediterranee και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Παναμάς αφαίρεσε τη σημαία του από το Aquarius έπειτα από ιταλικές πιέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης