Σε 81 αντικείμενα ανέρχονται τα τελευταία κομμάτια του θησαυρού του Staffordshire που ανακαλύφθηκαν στην ομώνυμη περιοχή της Βρετανίας και χρονολογούνται στον 7o αι. μ.Χ. Ο Θησαυρός του Staffordshire είχε ανακαλυφθεί στην περιοχή μεταξύ Brownhills και Burntwood το 2009 με την χρήση μεταλλικού ανιχνευτή από τον Terry Herbert.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συγκεκριμένα κομμάτια Αγγλοσαξονικού χρυσού χαρακτηρίστηκαν την Παρασκευή ως «θησαυρός» από τον Andrew Haigh, έναν από τους υπευθύνους διαφύλαξης της ιδιωτικής περιουσίας του βρετανικού Στέμματος και σειρά τώρα παίρνει η Επιτροπή Εκτίμησης Θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου, η οποία θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τα συγκεκριμένα ιστορικά ευρήματα στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. 

«Ανακαλύψαμε κομμάτια χαλκού περίπου 100 μέτρα από το σημείο που είχε θαφτεί ο θησαυρός, γεγονός που καθιστά πιθανή την ύπαρξη περαιτέρω δραστηριότητας στην περιοχή», δήλωσε ο αρχαιολόγος Stephen Dean, μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό του: «Η εξέλιξη αυτή είναι φανταστική για το Staffordshire γιατί αφενός μας βοηθά να το τοποθετήσουμε ασφαλέστερα στην χρονική κλίμακα και αφετέρου ανοίγει ένα «παράθυρο» στην εξερεύνηση του βασιλείου της Μερκίας!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Kevin Leahy, πιθανολογεί πως τα 81 αυτά μικρά κομμάτια ανήκουν στο μεταλλικό δίσκο που ανακάλυψε ο Terry Herbert τον Ιούλιο του 2009 στο Staffordshire, ενώ προσθέτει ότι απαιτείται σκληρή δουλειά, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός, θάφτηκε στο Staffordshire, περιοχή που ποτέ δεν άνηκε στο βασίλειο της Μερκίας.


Αντικείμενο από την ανακάλυψη του 2009

«Τα ευρήματα αυτά αυτά αποδεικνύουν σε ένα βαθμό ότι υπάρχει πολιτισμικό υπόβαθρο στην ιστορία των Αγγλοσαξόνων, ακόμα και στους μεσαιωνικούς χρόνους, περίοδο που το ευρύ κοινό θεωρεί “σκοτεινή”», καταλήγει ο Δρ. Leahy.

Δείτε το βίντεο…

Πηγές: BBC.co.uk, The Guardian

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης