Οι συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σχετικά με μια πιθανή έρευνα γύρω από την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων στη χώρα, έφτασαν σε αδιέξοδο, ανακοίνωσαν την Τετάρτη διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Οι Συρία και ο ΟΗΕ αντάλλασαν επιστολές επί εβδομάδες, αλλά καθώς φαίνεται οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από τη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς διπλωμάτης, ο οποίος προτίμησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συρία ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν μόνο το περιστατικό της χημικής επίθεσης τον περασμένο μήνα κοντά στο Χαλέπι, η οποία όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ήταν έργο ανταρτών. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ για την επίθεση, ζητώντας από τον ΟΗΕ να διερευνήσει και τους ισχυρισμούς για χημικές επιθέσεις από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, οι Σύριοι αρνούνται να επιτρέψουν στους επιθεωρητές να μεταβούν οπουδήποτε αλλού εκτός από το Χαλέπι, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν ότι η ομάδα πρέπει να επισκεφτεί τόσο το Χαλέπι όσο και τη Χομς. Η Γαλλία και η Βρετανία σε γραπτή επικοινωνία που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν τον περασμένο μήνα, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης