Δύο μήνες και κάτι… από την έναρξη της επίθεσης για την απελευθέρωση της Μοσούλης και ο αντι-τρομοκρατικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που μάχεται ενάντια στις δυνάμεις της Daech, έχει υπό τον έλεγχό του τα δύο τρίτα του εδάφους της αρχαίας πόλης Νινευή, πρωτεύουσα της Ασσυριακής αυτοκρατορίας, στο σημερινό βόρειο Ιράκ (κοντά στη Μοσούλη).

Οι 5500 με 6000 τελευταίοι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, έχουν οχυρωθεί στο μεγαλύτερο προπύργιο της Daech, που βρίσκεται στην ανατολική (αριστερή) πλευρά του Τίγρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, ανέκτησαν τον έλεγχο τουλάχιστον 48 περιοχών και έχουν ανακαταλάβει από τις δυνάμεις του σκοταδισμού του ISIS, 57 που απαρτίζουν τις ανατολικές παρυφές της Μοσούλης. Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι 4000 αγωνιστές του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη.

Από τις μάχες στα περίχωρα της πόλης του “Μαργαριταριού” του βορρά, όπου ο πληθυσμός είναι πιστός στην κυβέρνηση συνασπισμού, περισσότεροι από 3.000 ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 22 άρματα μάχης και περισσότερα από 120 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν καταστραφεί.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον διοικητή της «Χρυσής Division» του ιρακινού στρατεύματος, τον υποστράτηγο Fadhil Jalil al-Barwari, οι ιρακινοί έχουν ανακαλύψει ένα καταφύγιο στο οποίο είχε μεταφερθεί προσφάτως, ο ηγέτης της τρομοκρατικής ομάδος Daech, του ισλαμικού Χαλιφάτου (IS), Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι έκανε την πρώτη του εμφάνιση με βίντεο κατά τη διάρκεια κηρύγματός του στη Μοσούλη, τον Ιούλιο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι είναι τώρα στη Biaj, δυτικά της Μοσούλης και κρύβεται σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Αλλάζει τις θέσεις του όλη την ώρα, αλλάζει και την εμφάνισή του. Θα τον βρούμε όμως διότι δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα», δήλωσε σε μία συνέντευξή του σε ξένο σάιτ ο αλ-Barwari. Επισήμανε επίσης πως ένα από τα βασικά προβλήματα για την προσέγγιση των στρατευμάτων στο τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών, είναι η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού αμάχων στη Μοσούλη, που επιβραδύνει την επίθεση.

Σύμφωνα μάλιστα με ένα εμπιστευτικό έγγραφο που ανευρέθη και φέρεται να ανήκει σε έναν εκ των διοικητών της ομάδος των ισλαμιστών εξτρεμιστών, ο τρομοκρατικός όμιλος επιχειρεί να εκτρέψει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα μαχητικά αεροσκάφη του Δυτικού συνασπισμού, από τους προκαθορισμένους στόχους, προκειμένου οι αεροπορικές επιδρομές να γίνονται σε λάθος θέσεις.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που ανακαλύφθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας, ο ISIS χρησιμοποιεί διαφόρων τύπων μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, που «κουβαλάνε» προπάνιο αλλά κρύβει αυτές τις εγκαταστάσεις με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών.

Η ηγετική ομάδα της οργάνωσης Daech σύμφωνα πάντως με γαλλικές εκτιμήσεις, δεν έχει τίποτα κοινό με την εικόνα των αντάρτικων ομάδων, οι οποίες διεξάγουν έναν πόλεμο, χρησιμοποιώντας μόνο τουφέκια και ζώνες αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ οι αγωνιστές της Daech, κατάσχουν ρολόγια και πένες στην είσοδο των τζαμιών στη Μοσούλη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της iraqinews information, οι τζιχαντιστές φοβούνται ότι κάμερες μπορεί να κρύβονται στα ρολόγια και στις πένες πιστών, που επισκέπτονται τα τζαμιά. Οι φόβοι αυτοί απορρέουν από την πρόσφατη δημοσίευση μέσω της υπηρεσίας αμερικανικής νοημοσύνης, ενός βίντεο μικρού μήκους, με πυροβολισμούς κοντά σε τέμενος στη Μοσούλη και τις σκηνές απ’ ότι φαίνεται να είναι κινηματογραφημένες από μία κρυφή κάμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ρολόγια και οι πένες επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους, μετά τον έλεγχο. Συν τοις άλλοις η Daech προσπαθεί να κερδίσει το κοινό με την πρόσφατη αλλαγή στον τρόπο για τη διανομή του zakat φόρου, σε ότι αφορά τους μη-μουσουλμάνους. Υπόσχεται τα χρήματα που συλλέχθηκαν να δίνονται πίσω σε φτωχές οικογένειες, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένα από τα μέλη τους, θα προσχωρεί στην τρομοκρατική ομάδα.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης