Στο Κίεβο έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στην ουκρανική πρωτεύουσα για λίγες ώρες.

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κονγκρέσο για την έγκριση δανείου ύψους ενός δισ. δολαρίων -υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων – για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της συμβολικής επίσκεψης μερικών ωρών του Κέρι στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν εκλογικούς παρατηρητές στην Ουκρανία, ενώ προσθέτει ότι μια αμερικανική ομάδα θα μεταβεί στη χώρα αυτήν την εβδομάδα για να βοηθήσει τις ουκρανικές Αρχές να εντοπίσουν και να διεκδικήσουν κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν επίσης «τεχνικές συμβουλές» στην ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά στις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.

«Παράλληλα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν υποστήριξη και χρηματοδότηση, ώστε να βοηθήσουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις να βρουν νέες αγορές, να προσαρμοστούν στις εμπορικές πιέσεις και να προαγάγουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, βοηθώντας τις να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο φυσικό αέριο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης