Κριτική για τις θέσεις του απέναντι στο Κράτος Δικαίου, άσκησε απόψε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, που προέρχεται από το κυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Την παραίτηση του Κικλ είχε ζητήσει νωρίτερα η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών.

Σε αποψινή συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός Πρόεδρος επέκρινε ως τελείως απαράδεκτη την αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τον υπουργό Εσωτερικών, η οποία, όπως επισήμανε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αποτελεί βάση της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας και ενέχει στη χώρα ισχύ συνταγματικού νόμου, ενώ συνιστά επίσης και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας κλονισμός στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι απαράδεκτος, γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση τις βάσεις της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές και κατά του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, σημείωσε με νόημα, πως υποθέτει ότι όλα τα μέλη της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν συνείδηση αυτών των γεγονότων.

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε νωρίτερα απόψε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, λόγω των απαράδεκτων από πλευράς του αμφισβητήσεων του Κράτους Δικαίου.

«Ο Κικλ θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί εδώ και τώρα, εάν διέθετε το παραμικρό ίχνος ευπρέπειας και σεβασμού απέναντι στη Δημοκρατία μας», τόνισε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ στην ομιλία της στην κλειστή συνεδρίαση των ανωτέρων οργάνων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απορρίπτοντας τις θέσεις της αρχηγού της αυστριακής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος των Ελευθέρων, Γιόχαν Γκουντένους- ο οποίος συγκαταλέγεται, όπως και ο Χέρμπερτ Κικλ, στα πλέον σκληροπυρηνικά στελέχη των Ελευθέρων – ανέφερε πως η ίδια Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, αν διέθετε ίχνος ευπρέπειας, θα έπρεπε να είχε ζητήσει συγγνώμη για την παραβίαση του Δικαίου το 2015 από την τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, «που επέτρεψε τελείως παράνομα σε πολλές χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν στην Αυστρία».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Αυστριακοί και καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας, Ελφρίντε Γέλινεκ, σε σημερινό ψήφισμά τους με τίτλο «Ο Κικλ πρέπει να φύγει», ζητούν την άμεση παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Καταγγέλλοντας τις διατυπωθείσες από τον Χέρμπερτ Κικλ θέσεις, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθεί την πολιτική, στο ψήφισμα τονίζεται πως «η πολιτική σε μία δημοκρατία πρέπει να σέβεται τη Δικαιοσύνη χωρίς “ναι μεν αλλά”, και να εγγυάται τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης