Ειδικά συνεργεία βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιδιορθώσουν τα ηλεκτρικά κυκλώματα των αντιδραστήρων Νο1, Νο2, Νο3 και Νο4 προκειμένου να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν με ρεύμα τα συστήματα ψύξης. Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε μερική λειτουργία τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων Νο5 και Νο6 με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά καθώς παρατηρήθηκε μείωση της θερμοκρασίας στον χώρο αποθήκευσης των «χρησιμοποιημένων εξασθενημένων ράβδων» (storage pool), όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco.

Συγκεκριμένα, στον Νο6 η τελευταία μέτρηση στις 07:00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ιαπωνίας) έδειξε 41 βαθμούς Κελσίου από 52 το Σάββατο το απόγευμα και 67.5 το Σάββατο το πρωί όταν και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το σύστημα ψύξης. Στον Νο5 η τελευταία μέτρηση έδειξε 37.1 βαθμούς κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει αισιοδοξία ότι σήμερα μέχρι τις 18:00, τοπική ώρα Ιαπωνίας, θα έχει αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης στους Νο1 και Νο2 όπου ήδη έχει γίνει η σύνδεση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων με το εξωτερικό καλώδιο παροχής ρεύματος. Για τους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 

Τις προηγούμενες ημέρες, τα ειδικά συνεργεία δημιούργησαν παράκαμψη μήκους 1,5 χλμ. προκειμένου να μπορέσουν να φέρουν το ρεύμα κοντά στον αντιδραστήρα Νο1, με τις εκτεταμένες καταστροφές του ηλεκτρικού δικτύου του εργοστασίου να μην επιτρέπουν την απευθείας σύνδεση των αντιδραστήρων με τον κεντρικό σταθμό τροφοδοσίας του εργοστασίου.

(Στο κέντρο με μπλε ο κεντρικός σταθμός τροφοδοσίας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεσώ αυτού του καλωδίου κατάφεραν το Σάββατο, να φτάσουν το ρεύμα δίπλα ακριβώς από το κτίριο του αντιδραστήρα Νο1, ξεκινώντας έναν αγώνα δρόμου για να συνδέσουν τους αντιδραστήρες με αυτό. Η τροφοδοσία των αντιδραστήρων του εργοστασίου Fukushima Dajiitsi με ηλεκτρικό ρεύμα θεωρείται πολύ σημαντική καθώς θα θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης, αυξάνοντας τις πιθανότητες να «κρυώσουν» γρηγορότερα οι εγκαταστάσεις. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης θα μειώσει και τον κίνδυνο περαιτέρω απελευθέρωσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Τα συγκεκριμένα συστήματα ψύξης βρίσκονται εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή όταν συνέβη ο σεισμός των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επακόλουθο τσουνάμι να χτυπάει το εργοστάσιο, σταματώντας την παροχή νερού μέσα στους αντιδραστήρες.

Δείτε το video…

(Με πορτοκαλί χρώμα η προέκταση μήκους 1,5 περίπου χιλιομέτρων)

Πρώτη προτεραιότητα των μηχανικών παραμένει η αποκατάσταση του συστήματος τροφοδοσίας ρεύματος στον αντιδραστήρα Νο2. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες των επιστημόνων καθώς είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις πρώτους στον οποίο δεν μπορεί να γίνει χορήγηση νερού από εξωτερική επίγεια ή εναέρια μονάδα. Η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης μπορεί να προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη δεξαμενή που περιέχει τις «ράβδους ελέγχου», εκλύοντας μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, άφησε όμως σχεδόν ανέπαφη την οροφή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον γεμάτο συντρίμμια περιβάλλοντα χώρο που δυσχεραίνει την πρόσβαση της εισόδου από τα οχήματα της Πυροσβεστικής, κάνει επιτακτική την ανάγκη για αποκατάσταση του συστήματος ψύξης σε αυτόν, όπως τόνισε ο Yukio Edano σε συνέντευξη Τύπου. Θεωρείται λοιπόν πολύ σημαντικό να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης πρώτα σε αυτόν τον αντιδραστήρα καθώς στους άλλους τρεις μπορούν να κάνουν επίγειες ή εναέριες ρίψειες νερού.

«Η σύνδεση των αντιδραστήρων με το καλώδιο παροχής ρεύματος, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Η ενεργοποίηση των συστημάτων μπορεί να καθυστερήσει λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων τα οποία πρέπει να εξεταστούν και να ξεπεραστούν» σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα:

Α) Μέρος των αντλιών του κάθε αντιδραστήρα έχουν χρησιμοποιηθεί για την παροχή θαλασσινού νερού από τα ειδικά συνεργεία γεγονός που έχει οδηγήσει σε καταστροφή ορισμένων από αυτές. Οι προδιαγραφές τους δεν περιελάμβαναν τη χρήση τους με θαλασσινό νερό και πλέον χρειάζεται να γίνει καθαρισμός και αντικατάσταση τους με καινούριες.

Β) Μπορεί τα επίπεδα ραδιενέργειας να έχουν μειωθεί στους χώρους του εργοστασίου, ωστόσο παραμένουν επικίνδυνα για τα μέλη των συνεργείων τα οποία δεν γίνεται να επιχειρούν συνεχώς, χωρίς να αντικαθίστανται από νέα μέλη. Το κάθε μέλος που επιχειρεί στους χώρους του εργοστασίου μπορεί να εκτεθεί μέχρι 250 millisieverts ραδιενέργεια τη στιγμή που το φυσιολογικό είναι 3 millisieverts τον χρόνο. Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Ραδιενέργεια συνιστά έκθεση ίση ή μικρότερα από 50 millisieverts σε συγκεκριμένο χρόνο κατά τη διάρκεια πυρηνικής διάσωσης ή εργασιών αποκατάστασης. Αυτή τη στιγμή στον αντιδραστήρα Νο1 υπάρχει έκθεση 10 millisievert την ώρα και στον Νο2 15 milisievert την ώρα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των συνεργείων.

Γ) Εκτεταμμένες καταστροφές στο υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης αναγκάζει τους μηχανικούς να κάνουν συνεχώς τεστ σχετικά με τη σωστή σύνδεση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πυρκαγιών.

Παράλληλα, με το πρώτο καλώδιο η εταιρεία εγκατέστησε και ένα δεύτερο με το οποίο κατάφερε χθες να δώσει ρεύμα στους αντιδραστήρες Νο5 και Νο6.

Προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες εκρήξεις υδρογόνου παρόμοιες με αυτές στους αντιδραστήρες Νο1, Νο2 και Νο3, ειδικά συνεργεία άνοιξαν τρεις οπές στις οροφές των αντιδραστήρων Νο5 και Νο6 πριν θέσουν σε λειτουργία το εσωτερικό σύστημα ψύξης τους. Ακολούθησε ανακοίνωση της εταιρείας στην οποία αναφέρθηκε ότι η θερμοκρασία τόσο στον χώρο αποθήκευσης των «χρησιμοποιημένων ράβδων» (storage pool) όσο και στη δεξαμενή με τις «ράβδους ελέγχου» (storage pool) του Νο5 παρουσίασε μείωση.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yukio Edano τόνισε ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της πυρηνικής κρίσης η «κατάσταση μοιάζει να ομαλοποιείται».

«Πιστεύουμε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται παρόλο που ακόμα υπάρχουν πολλές παράμετροι για να εξεταστούν» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ειδικού βοηθού του διευθυντή της IAEA, Graham Andrew, ο οποίος υπογράμισε ότι οι προσπάθειες ψύξης τόσο από το εσωτερικό σύστημα των αντιδραστήρων (No5 και Νο6) όσο και μέσω των ρίψεων από επίγεια και εναέρια μέσα (Νο3) «φαίνεται να αποδίδει».

Εναέριες και επίγειες ρίψεις νερού στον αντιδραστήρα Νο3

Η κατάσταση στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο3 έχει σταθεροποιηθεί, ανακοίνωσε σήμερα στις 15:25, τοπική ώρα Ιαπωνίας, εκπρόσωπος της εταιρείας τονίζοντας ότι δεν απαιτούνται πλέον άμεσες ενέργειες για τη ψύξη των εγκαταστάσεών του. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις προσπάθειες ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα είχαν εμφανιστεί στις 05:20, τοπική ώρα Ιαπωνίας, μετά την ολοκλήρωση της, διάρκειας 13 ωρών, μεταμεσονύχτιας επιχείρησης ρίψης νερού. Σε μια προσπάθεια να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η επέμβαση, χρησιμοποιήθηκαν πέντε ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ρίχνουν νερό από ύψος 22 μέτρων. Η ιδιαιτερότητα αυτής της επιχείρησης ήταν ότι η ρίψη ήταν συνεχής με απευθείας μεταφορά θαλασσινού νερού από τον ωκεανό μέσω βοηθητικών οχημάτων.

Υπολογίζεται ότι όλες αυτές τις ημέρες τα ειδικά συνεργεία έριξαν συνολικά 2.000 τόνους νερού στον συγκεκριμένο αντιδραστήρα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ρίψεις νερού και στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο4 του εργοστασίου της Fukushima συνολικού όγκου 80 τόνων από ειδικό συνεργείο της Πυροσβεστικής. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 09:30 το πρωί, τοπική ώρα Ιαπωνίας και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά.

Τα ειδικά συνεργεία του στρατού και της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν τις προσπάθειες ψύξης των εγκαταστάσεων του Νο3 για δύο λόγους:

A) Eίναι ο αντιδραστήρας με τις περισσότερες εξωτερικές καταστροφές καθώς μετά την έκρηξη υδρογόνου της Δευτέρας παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές.

Β) Εμπεριέχει τα πιο επικίνδυνα πυρηνικά καύσιμα μέσα στη δεξαμένη με τις «ράβδους ελέγχου» (container vessel), ένα συνδυασμό πλουτωνίου και ουρανίου.

Οι πρώτες ρίψεις νερού στον συγκεκριμένο αντιδραστήρα ξεκίνησαν ξημερώματα Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) από δύο ελικόπτερα CHK-47 Chinook τα οποία πραγματοποίησαν τέσσερις συνολικά ρίψεις. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο μέσο δεν ήταν αρκετό για να αποκατασταθεί η στάθμη του νερού τόσο στον χώρο αποθήκευσης των «εξασθενημένων χρησιμοποιημένων ράβδων» (storage pool) όσο και στη δεξαμενή με τις «ράβδους ελέγχου» (container vessel). Τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν αρκετά υψηλά με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις «εν κινήσει» προκειμένου να διασφαλιστεί όσο είναι δυνατόν η ασφάλεια των πληρωμάτων.

Δείτε το video με τις εναέριες ρίψεις…

Η χρήση ελικοπτέρων βοήθησε στο να διαπιστωθεί η κατάσταση των αντιδραστήρων του εργοστασίου καθώς υπήρχε καταγραφή από κάμερα. Τα πλάνα έδωσαν μια αρκετά καθαρή εικόνα του εσωτερικού των αντιδραστήρων Νο3 και Νο4 όπου για τον τελευταίο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ακόμα νερό στον χώρο αποθήκευσης (storage pool). Μετά τις δύο φωτιές που ξέσπασαν την Τρίτη και την Τετάρτη, εκπρόσωποι της εταιρείας ανησυχούσαν ότι υπήρχε δραματική μείωση της στάθμης του νερού που άφηνε εκτεθειμένες τις «εξασθενημένες χρησιμοποιημένες ράβδους», αυξάνοντας τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές.

Δείτε το video από το ελικόπτερο…

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις εναέριες ρίψεις εμφανίστηκαν λίγες ώρες αργότερα, όταν άρχισαν να πέφτουν τα επίπεδα ραδιενέργειας σε μετρήσεις ένα χιλιόμετρο από τους αντιδραστήρες (δυτική πύλη). Το γεγονός ότι έβγαινε συνεχώς ατμός από τον αντιδραστήρα Νο3 ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης μεταφράστηκε ως θετικό σημάδι καθώς έδειχνε ότι το «νερό» βρήκε εν μέρει τον στόχο του. Η πτώση της ραδιενέργειας έδωσε το πράσινο φώς στις επίγειες δυνάμεις να επιχειρήσουν.

Την Παρασκευή το πρωί (ώρα Ελλάδος) χρησιμοποιήθηκαν έξι ειδικά πυροσβεστικά οχήματα RTF το
καθένα από τα οποία είχε τη δυνατότητα να ρίχνει 11 τόνους νερού.Οι ρίψεις πραγματοποιούνταν εναλλάξ προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος έκθεσης του πληρώματος στη ραδιενέργεια. Συνολικά έγιναν τρεις κύκλοι μέσα σε σαράντα λεπτά με τον συνολικό όγκο του νερού να φτάνει τους 90 τόνους. Οι ρίψεις επαναλήφθηκαν και το απόγευμα, για 20 λεπτά αυτή την φορά, καθώς έπρεπε να συνεχιστούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον αντιδραστήρα Νο3 και Νο4.

Δείτε το video με τις ρίψεις στον αντιδραστήρα Νο3 από τα RTF…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης