«Αξιόπιστες και δημοκρατικές οι εκλογές στη Μαδαγασκάρη»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 15:34
«Αξιόπιστες και δημοκρατικές οι εκλογές στη Μαδαγασκάρη»
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Μαδαγασκάρη, ο δεύτερος γύρος των οποίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ήταν «ελεύθερες, αξιόπιστες και δημοκρατικές», ανακοίνωσε την Κυριακή η επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Ε.Ε. Μαρία Μουνίθ ντε Ουρκίθα.

«Σύμφωνα με τις παραμέτρους και τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκλογές υπήρξαν ελεύθερες, αξιόπιστες και δημοκρατικές, αλλά αυτή η διαπίστωση ισχύει σήμερα. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει: πρέπει να περιμένουμε το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων» δήλωσε.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία «πολύ αξιοπρεπή» ως τώρα, προσθέτοντας ότι διεξήχθη «με ηρεμία και χωρίς να σημειωθεί σοβαρό επεισόδιο».

Ενώ τα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων για την προεδρία και κυρίως αυτό του Ρομπινσόν Ζαν Λουί, που υποστηρίζει την παράταξη του πρώην προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα, καταγγέλλουν νοθεία, η σοσιαλίστρια Ισπανίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία.

«Σχετικά με τις υποψίες για νοθεία, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν φήμες και θόρυβος, αλλά δεν έχουμε εντοπίσει κρούσμα νοθείας» τόνισε.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό που δεν παρατηρήσαμε» δήλωσε διπλωματικά και πρόσθεσε: «Καλούμε τους υποψηφίους να ακολουθήσουν, αν χρειαστεί, τις νόμιμες οδούς».

Στις 13.45 (τοπική ώρα, 12.45 ώρα Ελλάδας) σήμερα, η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή είχε δημοσιεύσει αποτελέσματα για 2.561 από τα 20.001 εκλογικά τμήματα. Σ’ αυτό το μη αντιπροσωπευτικό δείγμα, ο υποψήφιος της εξουσίας Ερί Ραζαοναριμαμπιανινά προηγείται με 53,93% των ψήφων του αντιπάλου του Ρομπινσόν Ζαν Λουί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 15:34