Την άποψή του ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al-Assad, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μετά την αδυναμία του να διαχειριστεί την κρίση στο εσωτερικό της χώρας του, εξέφρασε την Τρίτη ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Bashar al-Assad δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του απέναντι στον Αραβικό Σύνδεσμο και συνέχισε τη βίαιη καταστολή των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Συρίας. Αναπόφευκτα πιστεύω ότι αυτή η έλλειψη απάντησης σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να μην τις δεχθεί. Πρέπει να φύγει», σημείωσε ο Τurki al Faisal, μιλώντας στο National Press Club στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η λαϊκή αντίσταση και οι θάνατοι θα αυξάνονται καθημερινά. Πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο να αναγκαστεί να παραιτηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε.

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Λιβύης, ο ανιψιός του Σαουδάραβα βασιλιά και πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο επεσήμανε επίσης ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε στον Assad «μία τελευταία ευκαιρία» να συμμορφωθεί με την πρότασή του για επίλυση της κρίσης και πλέον είναι έτοιμος να λάβει περαιτέρω μέτρα.

«Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον Κόλπο πρώτοι έθεσαν το θέμα της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο τον Μάρτιο, πιέζοντας τον Αραβικό Σύνδεσμο να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και να ληφθεί τελικά η απόφαση που επέτρεψε την επέμβαση στη Λιβύη. Αν ο Αραβικός Σύνδεσμος ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο στο θέμα της Συρίας αποτελεί μια εκδοχή και έχει ήδη δοκιμαστεί», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης