Ανάσα... από Τσερνόμπιλ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, 15:38
Ανάσα... από Τσερνόμπιλ
Παρότι το τοξικό νέφος εγκατέλειψε τη Μόσχα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αυτό είναι προσωρινό, καθώς την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ρωσική πρωτεύουσα θα «τραβήξει» και πάλι καπνό από τις πυρκαγιές στα περίχωρα.

Όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο διευθυντής του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου, Ρομάν Βίλφαντ, όσο καίνε στα περίχωρα της Μόσχας οι πυρκαγιές, ο κίνδυνος μόλυνσης του αέρα της πρωτεύουσας παραμένει υψηλός και η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα εξαρτάται μόνο από τον άνεμο.

Ιδιαίτερη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι έχουν καεί στρέμματα δάσους, το οποίο παραμένει μολυσμένο από τα ραδιενεργά απόβλητα του Τσερνόμπιλ και οι Αρχές προσπαθούν τώρα να περιφρουρήσουν άλλες τέτοιες εκτάσεις. Μέχρι να πραγματοποιηθούν ειδικές μετρήσεις, κανείς δεν γνωρίζει αν ραδιενεργά σωματίδια εξαπλώθηκαν με τον καπνό.


 
Την ίδια ώρα, ο καύσωνας δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη ρωσική πρωτεύουσα και διατηρείται σταθερά σε θερμοκρασίες άνω των 30° C.

Σήμερα, Τετάρτη, υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων παρατηρούνται μόνο στις βιομηχανικές ζώνες και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Μόσχας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καθάρισε χάρη στους χθεσινοβραδινούς νοτιοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με τοπικές καταιγίδες. Ειδικά οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα 0,4-1,0 των ανώτατων επιτρεπτών ορίων και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν περαιτέρω τη διάλυση των ρύπων και την πτώση τους στο έδαφος μαζί με τη βροχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, το πρωί συνέχιζαν να καίνε 612 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συνολικής έκτασης 927.020 στρεμμάτων και το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 314.

Στα περίχωρα της Μόσχας συνεχίζουν να καίνε 40 εστίες, συνολικής έκτασης 2180 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και 17 σε επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης.

Διαβάστε επίσης:
Μία βροχή... δεν έφερε την άνοιξη, 11 Αυγούστου 2010, 12:01


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, 20:29