Ελπίδα και αισιοδοξία για το εμβόλιο που προσφέρει τουλάχιστον 90% αποτελεσματικότητα φέρνει η κλινική δοκιμή Φάσης 3 του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, ένα ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των επιστημόνων. Με βάση την ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και Biontech, οι οποίες εργάζονται από κοινού στην παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, φαίνεται πως αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος όχι μόνο για την καθημερινότητά μας αλλά και για την οικονομία των χωρών, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από την άνοιξη.

Μέσα στον Νοέμβριο η Pfizer θα υποβάλει το αίτημά της προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα σε δοκιμές ευρείας κλίμακας δείχνουν ότι το εμβόλιο των δύο εταιρειών, το οποίο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους και 6 χώρες, είναι κατά 90% αποτελεσματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν κατασκευαστεί τόσες δόσεις ώστε να καλύπτουν έως και 20 εκατ. ανθρώπους. 

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά….» είπε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Κατά τις έως τώρα πληροφορίες, η εταιρεία αναμένεται να παραγάγει έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προμηθευτεί έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τις χώρες-μέλη της, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει ικανοποιημένη από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων έχει ήδη προετοιμάσει το σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID-19. H Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βάσει ειδικού αλγορίθμου αναμένεται να λάβει τμηματικά δόσεις των εμβολίων που προηγουμένως θα έχουν αδειοδοτηθεί από τον ΕΜΑ.

Πόσες δόσεις θα λάβει η Ελλάδα

H ΕΕ έχει συμφωνήσει για λογαριασμό των χωρών-μελών της να αγοράσει αρχικά 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατ. δόσεις σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατ. δόσεις και επιπλέον 100 εκατ., από τη Moderna 80 εκατ. δόσεις και επιπλέον 80 εκατ. σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατ. δόσεις και άλλες 200 εκατ., ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατ. δόσεις και την CureVac 225 εκατ. δόσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ήδη από τις αρχές του Ιανουαρίου έως και τον Φεβρουάριο θα φτάσουν στη χώρα μας 1,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις και δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 65 ετών.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης