Ειδικό δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδίκασε σήμερα έναν διαδηλωτή στην ποινή του θανάτου και έναν δεύτερο σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο ενός αστυνομικού σε σιιτικό προάστιο στη Μανάμα, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν για φόνο «εκ προμελέτης» ενός αστυνομικού που βρισκόταν εν ώρα καθήκοντος στη Σίτρα, κοντά στη Μανάμα, «με τρομοκρατικούς σκοπούς», καθώς και για τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις σε δημόσιους δρόμους, είπε ο εισαγγελέας Γιούσεφ Φλάιφελ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο BNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαστήριο καταδίκασε επίσης 20 γιατρούς σε ποινές κάθειρξης πέντε ως δεκαπέντε ετών, κρίνοντάς τους ενόχους για κλοπή φαρμάκων και αποθήκευση όπλων στη διάρκεια των ταραχών στο βασίλειο του Κόλπου.

Στη δεύτερη δίκη, οι 20 γιατροί καταδικάστηκαν για τη βίαιη κατάληψη ενός νοσοκομείου, διασπορά ψευδών ειδήσεων, άρνηση να παράσχουν φροντίδα, πρόκληση μίσους εναντίον της μοναρχίας και εκκλήσεις να ανατραπεί. Οι γιατροί διέψευσαν επανειλημμένα τις κατηγορίες, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από τις Αρχές, με σκοπό να τιμωρηθεί το ιατρικό προσωπικό που φρόντιζε ανθρώπους που έλαβαν μέρος στις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις. Οι δέκα εξ αυτών καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, ενώ οι δύο καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και οι υπόλοιποι σε ποινές κάθειρξης 5 ετών.

Οι Αρχές διατείνονται ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός σιιτικού καθεστώτος, με στήριξη από το Ιράν – κατηγορία που η αντιπολίτευση αλλά και η Τεχεράνη διαψεύδουν. Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μπαχρέιν εξέδωσε ένα ανακοινωθέν, με το οποίο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις ποινές, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα «αυστηρές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης